Na Apollo padlo Šero. Hudební kritici ocenili Bratry Orffovy

Praha - Bratři Orffové natočili podle českých hudebních kritiků nejlepší tuzemskou desku loňského roku. Díky nahrávce Šero se stali vítězem třetího ročníku Cen Apollo. Vyhlašování, spojené s koncertem nominovaných, vysílal živě web ČT24. Záznam je k přehrání v tomto článku. Navíc o večeru a hudebnících vznikne dokument, který 7. března uvede ČT art.

ZÁZNAM: Předávání cen Apollo (zdroj: ČT24)

Na Šeru pracovali Bratři Orffové dlouhých osm let. A přestože je teprve jejich druhou deskou (po Bingriwingri z roku 2005), hovoří o něm jako o desce poslední. „Je to určitě tematický konec našeho hrdiny, který se jmenuje Serža Vantóš, je to konec určité poetiky, ale jestli to je konec projektu nebo konec kapely, to se říct nedá,“ upřesnil kytarista skupiny Lukáš Novotný. 

Porota na jejich počinu vyzdvihuje "osobité písničkářství, uhrančivou atmosféru nahrávky i skutečnost, že vydání desky podpořili fanoušci, kteří vybrali na její natočení peníze přes crowdsourcingový portál HitHit". Vítězné Šero hodlají Bratři Orffové předvést na jaře v opuštěných přírodních lokalitách po celé České republice.

Kromě ceny podle návrhu Maxima Velčovského si kapela odnáší také finanční příspěvek od Ochranného svazu autorského ve výši 60 tisíc korun. „Chceme se o něj podělit s hudebníky, kteří si přijedou zahrát k nám do Krnova,“ prozradil Novotný, jak Bratři Orffové hodlají s částkou naložit.

Vítěz je jen jeden, druhé ani třetí místo se nevyhlašuje. Finalistů bylo sedm, všichni během večera vystoupili - kromě Bratří Orffů, kteří nedorazili v plné sestavě, na pódium za sebe ale jako náhradníky poslali uskupení Post-hudba. Finálovou sedmičku vybírala osmdesátka kritiků, o vítězi rozhodla desetičlenná porota. 

Kytarista Bratří Orffů: Hudební scéna je odrazem hudební kritiky (zdroj: ČT24)

Ceny Apollo vznikly před třemi lety se záměrem upozorňovat na hudební tvorbu, kterou spíše mainstreamové Andělé opomíjí. Historicky prvním laureátem ocenění se stal rapper Bonus, získal ho za Náměstí Míru. V druhém ročníku u kritiků zabodoval Boris Carloff s albem The Escapist.

Hudební nadělování dnešním večerem nekončí. 26. února ceny (za desku, objev a počin roku) předá Vinyla, která vznikla také před třemi lety s podobnými úmysly jako Apollo. A 14. května své vítěze vyhlásí Andělé.

Vydáno pod