Peňás a Klíma si gratulují. Jsou laureáty Peroutkovy ceny

Praha – Publicista Jiří Peňás a spisovatel Ivan Klíma – to jsou jména letošních laureátů Ceny Ferdinanda Peroutky za rok 2013. Ocenění každoročně připomíná významné novinářské osobnosti, jejichž práce nějakým způsobem kopíruje idey zakladatele legendárního periodika Přítomnost.

Pořadatelé při Klímově ocenění vzpomněli na jeho dětství poznamenané transportem do Terezína, začátky jeho psaní i nejtužší léta normalizace, které ale výraznou osobnost kulturního života neumlčely. Během studií Klíma přispíval do Mladé fronty a poté do časopisu Květy. Literát okusil i život v zahraničí, kde nezůstal, ač věděl, že ho v ČSSR nečeká snadný život: „Pro mne bude lepší dělat doma metaře, než tady univerzitního profesora.“

Klímova novinářská práce je nejvýrazněji spjata s Literárními novinami, Lidovými novinami Hostem do domu, Tváří a Plamenem nebo s Hospodářskými novinami. Řada jeho příspěvků vycházela v samizdatu a dostaly se až do zahraničí. Romány vycházely v překladech i česky v nakladatelství Škvoreckých Sixty-Eight v Torontu. K posledním cenám, které získal, patří Cena Franze Kafky z roku 2002 nebo o rok mladší Cena společnosti pro vědy a umění.

Jiřího Peňáse zařadil ve svém laudatiu novinář Jan Dražan mezi nejvýraznější a nejoriginálnější publicisty současnosti. Vyjádřil svůj údiv nad tím, že ocenění dostává až dnes. „Ale právě možná o to je cena zaslouženější, podpořená více než dvaceti lety jeho psaní, myšlenek a názorů,“ uvedl.

Peňás publikoval zejména v Respektu, Mladé frontě DNES, Týdnu a Lidových novinách. Patří ke generaci autorů, kterou zrodil listopad 1989. Od té doby se autor řadí ke stálicím české žurnalistické scény, a to především díky svému velkému rozhledu. „Někdy se zdá, že dokáže napsat cokoliv: od literární recenze přes reportáž či esej po politický komentář až po vtipnou glosu. Mimochodem, to je jeho velký dar. Má ohromný smysl pro ironii. Nenásilnou, ale trefnou a většinou vážně vtipnou,“ poznamenal Dražan.

Laureáti posledních ročníků

  • 2008 – Ivan Medek, Erik Tabery a Milan Slezák
  • 2009 – Petruška Šustrová, Pavel Kosatík a Jan Macháček
  • 2010 − Vítězslav Houška, Zdenek Slouka, Ludvík Vaculík
  • 2011 – Radka Kvačková, Jaroslav Spurný, Jan Bednář
  • 2012 − Petr Fischer, Petr Příhoda
Ivan Klíma (vlevo) a Jiří Peňás (vpravo)
Zdroj: ČT24/ČTK