Čtyřhvězdičkové Dejvické divadlo bude v ČT dabovat

Praha - Guláš z hotelu Meteor sice „nežrali ani Němci“, komediální seriál Čtvrtá hvězda, který se v ujetém hotelu odehrává, ale diváci „žerou“. Výpůjčka herců, tvůrců a poetiky Dejvického divadla, jehož ansámbl baví diváky každé pondělí na Jedničce, se České televizi osvědčila. I proto chystá ve spolupráci s touto pražskou scénou další sitcom. Vznikne podle hry Dabing Street.

"Už seriálem Čtvrtá hvězda, který si hned po odvysílání prvního dílu získal nadšené publikum, Česká televize ukázala, že dokáže vytvořit sitcom, který je inteligentní, nebojí se kontroverzních témat a zároveň diváky opravdu pobaví," neobává se ředitel vývoje ČT Jan Maxa vstoupit podruhé do stejné řeky.  

Čtvrtá hvězda žádný divadelní předobraz nemá - na rozdíl od připravovaného seriálu. Hru o lidech, jimž se nepodařilo udržet slibně prosperující dabingové studio, pro dejvický soubor napsal Petr Zelenka (šlo už o třetí text pro tuto scénu - po také zfilmovaných Příbězích obyčejného šílenství a Tereminovi, představení vycházejícím z osudů ruského vědce, hudebníka a tajného špiona Lva Sergejeviče Teremina). Sám ji také režíroval. Režie a scénáře se ujme i v připravované televizní verzi.

  • "Dabing Street má stejně skvělé předpoklady jako Čtvrtá hvězda naplnit přesně to, co diváci moderní televizní komedie očekávají. Staví na výrazných hereckých osobnostech, silném tvůrčím týmu a vychází z předlohy, kterou oceňují odborníci i veřejnost," upozornil Maxa.

Jeho slova jen potvrzuje nedávný úspěch Dabing Street na Grand festivalu smíchu v Pardubicích, kde získala titul komedie roku i hlavní cenu studentské i odborné poroty. V divadelních Cenách Alfréda Radoka za rok 2012 se dostala do nejužších nominací v kategorii původní česká hra. Ocenění nakonec získala inscenace Brian, kterou ovšem Miroslav Krobot napsal také pro Dejvické divadlo. 

Sžíravý pohled na porevoluční 90. léta rozpracuje Petr Zelenka do dvanácti epizod. Počítá se s převzetím obsazení z dejvické scény. Na obrazovce ČT se - stejně jako ve Čtvrté hvězdě - objeví Martin Myšička, tentokráte v roli noblesního novináře, chronického lháře a kvartálního alkoholika, či Václav Neužil a Klára Melíšková, jejichž rozpadající se vztah tvoří jednu z dějových os seriálu. Spolu s nimi také Hynek Čermák nebo Jana Holcová.

V seriálové Dabing Street se divákům představí v roce 2015.

Vydáno pod