Buddhové a Sapa: Vietnamské umění v Čechách

Praha - Soucitní buddhové, myší svatby, žabí školy. Imaginaci Vietnamu představila nová expozice v paláci Kinských na Staroměstském náměstí, která nabízí výběr ze dvou významných státních sbírek asijského umění: Národní galerie v Praze a Náprstkova muzea. Podívejte se na galerii:

Výstava Vietnamské umění v Čechách nabízí hlavní okruhy vietnamské výtvarné tradice od nejstaršího exponátu, bronzového dongsonského bubnu z doby kolem přelomu letopočtu, přes buddhistické sochařství, které tvoří jádro výstavy, až po grafiku a keramiku.

„Expozice má postihnout specifičnost českých sbírek a charakter mnohotvárnosti vietnamského umění,“ uvedla kurátorka Zdenka Klimtová. Tuzemské sbírky se mohou pochlubit například dřevěnými buddhistickými sochami z 18. a 19. století.

Dominantním exponátem je výrazná socha Buddhy Šákjamuniho, který sedí na lotosovém trůnu. Robustní řezba v tvrdém těžkém dřevě má červenavě zlatý povrch vytvořený kombinací stříbra a poloprůsvitné vrstvy načervenalého svrchního laku. Tři unikátní sochy pak ukazují legendárního prince a zakladatele buddhismu jako dítě.

Řezbářskou prací zaujme třeba prořezávaný reliéf dveřní výplně z 18. století, v němž vystupuje několik desítek postav. Nechybějí ani oblíbené lidové dřevořezy z poloviny 20. století ze severovietnamské vesnice Dong Ho. „Populární barevné dřevořezy z Dong Ho jsou u nás známé jako novoroční obrázky,“ podotkla kurátorka Klimtová.

Vietnam coby křižovatka Asie v pražském paláci Kinských (zdroj: ČT24)

Tradice, porcelán, Sapa

Vietnam je součástí regionu Indočíny, kde se vliv indické a čínské kultury mísí s místním prostředím, což utvořilo pestrou směsici tradic a kultů. Doprovodný program nabídne přednášky o vietnamské tradici a náboženství nebo výtvarné dílny, v nichž se zájemci mohou seznámit s malbou na porcelán nebo hedvábí.

Součástí programu je také výlet s průvodcem do známého vietnamského obchodního centra Sapa, kde kromě obchodů stojí také škola bojových umění nebo buddhistický chrám. Lidé z Vietnamu jsou po Ukrajincích a Slovácích třetí největší skupinou cizinců v Česku. V minulém roce jich v Česku legálně pobývalo téměř 60 tisíc.

Podrobnosti najdete na stránkách galerie.

Vydáno pod