Morricone, slavný autor filmové hudby, vystupuje v Praze

Praha - Slavný italský skladatel filmové hudby Ennio Morricone je znovu v Praze. Dnes večer diriguje maďarský symfonický orchestr, který zahraje výběr z jeho díla. Morricone je držitelem Oscara za celoživotní dílo, složil hudbu k více než pěti stům filmů. Nejznámější jsou melodie k westernům, například k filmu Tenkrát na západě. Vstupenky na dnešní koncert si koupilo 12 tisíc lidí.

Italský skladatel Ennio Morricone, který je podepsán pod 500 filmy a seriály, získal dvě ceny
Grammy a v roce 2007 konečně i Oscara za celoživotní dílo. Nejvíce se zviditelnil spoluprací s italským režisérem Sergiem Leonem, a to hudbou k jeho filmu Tenkrát na Západě (1968). S Leonem ale spolupracoval na celé řadě dalších filmů, známou se stala i trilogie Pro hrst dolarů (1964), Pro pár dolarů navíc (1965) a Hodný, zlý a ošklivý (1966).

Za sebou má ale i spolupráci s mnoha dalšími režiséry, mezi nimi je například Brian de Palma (Nedotknutelní), Roman Polanski (48 hodin v Paříži), Franco Zeffirelli (Hamlet), Giuseppe Tornatore (Bio Ráj a Malena), Roland Joffé (Mise), Oliver Stone (U-Turn), Georges Lautner (Profesionál) či Adrian Lyne (Lolita). Morricone skládal také pro Piera Paola Pasoliniho. Jedna ze starších nahrávek se objevuje i ve snímku Quentina Tarantina Kill Bill.

Ennio Morricone:

„Když se dívám na film, do kterého mám dodat hudbu, tak cítím velkou zodpovědnost. Především k režisérovi, ale taky ke scénám a stopážím.“

Ennio Morricone při zkoušce s Českým národním orchestrem (Prague Proms 2011)
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Morriconeho spojení harmoniky, zvonů a kytar ovlivnilo další westernové tvůrce. „Jeho věci jsou strašně nápadité a strašně melodické a bohužel některé hudby, které udělal k filmům, jsou slavnější než ty filmy samotné,“ říká hudební skladatel Ondřej Soukup.

Ennio Morricone se narodil v Římě 10. listopadu 1928. V mládí hrál na trubku v jazzové kapele, filmové hudbě se začal věnovat na počátku 60. let. Zpočátku psal doprovod ke komediím a béčkovým filmům, později už ale pracoval pro Ettoreho Scolu či Bernarda Bertolucciho. Průlomem se staly nahrávky pro Leoneho. Morricone se zabývá i symfonickou a komorní hudbou, je například autorem chórové skladby k 11. září 2001.

Skladatel, který záměrně nemluví anglicky a celý život odmítá nabídky na přestěhování do Hollywoodu, je od roku 1956 ženatý. S manželkou Mariou vychovali čtyři děti. Syn Andrea se stal rovněž skladatelem filmové hudby a dirigentem. V poslední době Morricone často jezdí i do Prahy do nahrávacích studií.

V Praze vystupuje slavný filmový skladatel Morricone (zdroj: ČT24)