Macbeth v Ostravě: hnus je krása, krása je hnus

Ostrava - Krvavé lázně, zběsilé zvuky, kakofonie. Ostravský Macbeth marně bojuje se svým svědomím a chtíčem. Nejčernější Shakespearovu tragédii vypráví v Národním divadle moravskoslezském avantgardní divadelní řečí.

Národní divadlo moravskoslezské hraje Macbetha (zdroj: ČT24)

Král Macbeth byl ve skutečnosti jedním z nejoblíbenějších skotských panovníků, Shakespeare jej ale přetvořil na znepokojivou zrůdu. Macbeth chce vládnout a ke svému cíli stoupá přes mrtvoly. Na jeho cestě mu pomáhají kouzla, intriky a vlastní žena - našeptávačka, kterou kruté činy manžela nakonec zlomí. „Je neuchopitelná a nepolapitelná, a proto je ta postava možná tak těžká a významná,“ domnívá se představitelka Lady Macbeth Lada Bělašková.

Macbetha ztvárnil Vladimír Palák, jehož diváci znají spíše jako představitele komediálních rolí. „Pro mě to znamená vytvořit člověka, kterého obrovský zmatek v hlavě dožene do neskutečného šílenství, z něhož není návratu,“ podotkl k hlavní postavě slavného Shakespearova dramatu.

Dřevěná scéna evokuje zlatou éru alžbětínského divadla. Rekvizity a kostýmy jsou ale současné. „V představení se spojuje experiment, avantgardní myšlení a zároveň je v něm zachována síla textu,“ poznamenal k ostravské inscenaci Martin Hilský, překladatel Shakespearových textů, včetně Macbetha.

Macbeth
Zdroj: Radovan Šťastný/NDM

Tragédii v Ostravě nastudoval slovenský režisér Rastislav Ballek. „Když jdete na Macbetha, musíte vědět, že jdete na hru, která je uvedena větou, že hnus je krása a krása je hnus. Nemůžete čekat estetický zážitek v čistém slova smyslu,“ varuje diváky. Premiérové publikum temné drama vidělo 6. února. Nejbližší představení má Národní divadlo moravskoslezské na programu 14. února a 3. března.