Malá inventura prověří loňskou úrodu nového divadla

Praha - To nejvýraznější na poli nového divadla za uplynulý rok přináší festival Malá inventura. Pozornost je každým rokem zaměřena nejen na projekty vybrané z nominací domovských scén festivalu /Studio ALTA, Alfred ve dvoře, Divadlo Ponec, Experimentální prostor NoD, Studio hrdinů, MeetFactory, Divadlo Archa/, ale také na ojedinělý zahraniční program. Za upozornění jistě stojí např. izraelská rap opera The city nebo franzouzský mim a beatboxer Julien Cottereau.

Rozhovor s ředitelkou Studia Alta Lucií Kašiarovou (zdroj: ČT24)

Letošní program nabízí odvážné projekty, výrazná společenská témata, výrazné scénografie, vizuální a multimediální projekty. Nechybí ani tradičně experimentální činohra a osvědčené umělecké skupiny i jednotlivci, kteří za sebou mají velmi úspěšný rok. V neposlední řadě přehlídku doprovází rozmanitý off program, networkingové akce, burzy projektů, workshopy, vernisáže a mnoho dalších akcí.

„Myslím si, že “nové divadlo„ má velký potenciál, protože zasahuje do všech scénických žánrů. Vznikají tím i nové podněty, přicházejí věci z ulice inspirované street artem, což obsahuje i nová sociologická témata. Nové divadlo se snaží oživit kamenné a mnohdy zkostnatělé divadelní postupy. Hlavní jeho myšlenkou je přivádět na jeviště člověka jako takového, nikoli zachovávat jakýsi archetyp umělce, který rétoricky odříkává texty. Herec nového divadla sděluje nejpřirozenějšími a osobitými prostředky svoji životní zkušenost,“ charakterizuje poměrně novou divadelní kategorii ředitelka a tanečnice Studia ALTA Lucia Kašiarová.

V rámci festivalu budou opět uděleny ceny Česká divadelní DNA za podporu, přínos a rozvoj oboru nového divadla. Celý letošní festival zahájí Galavečer 20. února v La Fabrice.

Vybraný program festivalu dále pokračuje do Českých Budějovic, Jičína, Plzně či Ostravy.