Debata s primátorem: Kdy bude Praha bez bariér?

S jakými nástrahami se musí v pražské veřejné dopravě potýkat vozíčkáři, ale i matky s kočárky nebo senioři? A bude někdy hlavní město dostatečně bezbariérové? Debatu, jejímž hlavním hostem je pražský primátor Tomáš Hudeček, na toto téma uspořádalo 6. března občanské sdružení Asistence. Sledovat jste debatu mohli také v přímém přenosu na webu ČT24. Záznam najdete v tomto článku.

ZÁZNAM: debata o bezbariérové dopravě (zdroj: ČT24)

Asistence o. s. se snaží „rozpouštět vnitřní a vnější bariéry v životě lidí s postižením“. Přístupnost veřejné dopravy pro lidi se ztíženými možnostmi pohybu je jejím dlouhodobým tématem. Diskuse o Praze bezbariérové byla spojena s premiérou filmu Praha snů, který zachycuje konkrétní situace, s nimiž se „vozíčkáři, kočárkáři a hůlkaři“ denně ve veřejné dopravě potýkají. Vysílat snímek na webu není možné, přehrajte si alespoň trailer:

Debaty v pražském Biu Oko se účastní: Tomáš Hudeček (primátor Prahy, TOP 09), Aleksandra Udženija (zastupitelka Prahy, ODS), Ondřej Mirovský (zastupitel Prahy 7, SZ). Michaela Marksová-Tominová (ministryně práce a sociálních věcí, ČSSD), která se též měla zapojit do debaty, nedorazila. Nahradil ji na poslední chvíli z publika Jiří Pařízek (radní hl. m. Prahy, TOP 09). Moderuje: Alice Němcová Tejkalová (novinářka a manželka dvojnásobného paralympijského vítěze Martina Němce).

O (bez)bariérové Praze debatovala Asistence o. s. i před rokem, tehdy ještě s primátorem Bohuslavem Svobodou. Připomeňte si pro srovnání ze záznamu, jaké byly jeho představy:

Stejné téma se loni probíralo také v pražském Centru současného umění DOX v rámci cyklu debat Jaká je vize Prahy. Co zaznělo tam? Podívejte se: