Sny skalpelem. Martin Froulík vystavuje v Industrial Gallery

Ostrava - Skalpelem a sprejem vytváří své obrazy Martin Froulík. Inspirací jsou mu spánek a snění. Jeho obrazy a plastiky nyní vystavuje ostravská Industrial Gallery.

Snění Martina Froulíka (zdroj: ČT24)

Martin Froulík maluje expresivní obrazy, ve kterých zachycuje postavy ve snění. „Maluji určité náznaky, které vás ovlivňují při spánku, třeba otevřené okno nebo průvan, který vám jako ptačí postavy prohrabuje vlasy,“ říká výtvarník.

Výstavě dal název obraz BADROOM. „V názvu se píše 'bad' jako špatný, takže to není přímo ložnice, ale spíš je to hříčka, která připomíná ložnici,“ říká Froulík.

Umělec rád používá nástroje streetové kultury, ze zbytků šablon třeba tvoří prostorové objekty, které propojují malby. „Naším cílem bylo z galerie udělat pomyslný pokoj, do kterého by měl návštěvník vejít a cítit se, jako kdyby vešel do uměleckého díla,“ vysvětluje kurátorka Hana Mikulenková.

Martin Froulík (1986) je absolventem z roku 2012 Fakulty umění Ostravské univerzity v ateliéru Nových médií Jiřího Surůvky. Profiluje se převážně jako malíř, ale má blízko také k prostorové tvorbě. Žije a tvoří v Ostravě.

Podívejte se na stránky galerie.