Jiří Stránský zve na Piknik. Kousne do kyselého jablka viny

Devět bývalých politických vězňů se rozhodne udělat piknik - na louce u pracovního tábora Vojna, kde byli v 50. letech zavření. Přátelské setkání ale naruší staré viny, které i po půlstoletí vyplývají na povrch. Televizní snímek Hynka Bočana podle novely Jiřího Stránského s hvězdným hereckým obsazením uvidíte 23. února ve 20:00 na Jedničce.

Stránský i Bočan se k padesátým letům a příběhům politických vězňů vrací opakovaně. Za všechny z jejich společné tvorby stačí zmínit rozsáhlý seriál Zdivočelá země. Scenář, který k němu Stránský napsal, vycházel z jeho života a života jeho přátel, nejinak je tomu i v případě Pikniku. „Je natočen podle jedné mé novely a ta je, jak u mně bývá zvykem, podle toho, co se skutečně stalo,“ potvrdil.

Devět mužů, vězněných v padesátých letech, se rozhodne vrátit se po půlstoletí na místo, které je nedobrovolně svedlo dohromady. Piknik má být především oslavou, ale pohodové setkání se stane poměrně dramatickým. Přátelství po letech kalí zjištění, že jeden z mužů své spoluvězně udával, a někteří na piknik jedou s cílem zjistit, kdo to byl. Ne všichni ale považují za moudré vracet se k minulosti.

„Ten malinko, opravdu malinko detektivní příběh ale vlastně ani není podstatný,“ naznačil Petr Nárožný, jeden z hereckých představitelů devítky přátel. Na pikniku se sešel s Luďkem Munzarem, Oldřichem Vlachem, Leopoldem Haverlem, Petrem Kostkou, Ladislavem Trojanem, Ladislavem Mrkvičkou, Františkem Němcem a Janem Třískou.

„Film chce jednak vzdát poctu politickým vězňům, jednak jsme chtěli téma, kterému se léta věnujeme, uzavřít. A otázku viny, kterou příběh řeší především, uzavřít jedině možným morálním i dramatickým závěrem: nesuď bez znalosti okolností a jenom opatrně,“ říká Jiří Stránský.

Vracení se k minulosti nezasahuje jen bývalé vězně, ale i jejich rodiny. Především ženy, které si také vytrpěly své, i když třeba nebyly všechny zavřené (manželky hrají Iva Janžurová, Emília Vášáryová, Jaroslava Obermaierová a Dana Syslová). „Je to odraz strašných padesátých let, přes které až do současnosti dosahá ubližující ruka komunismu. Ti lidé jsou poznamenáni a jsou poznamenány i jejich rodiny, protože jim to málem zničilo životy,“ vysvětluje Stránský.

Piknik
Zdroj: ČT24/ČT

Podle Hynka Bočana film ale nevypráví jen o jedné pamětnické generaci: „V další rovině se s dědictvím minulosti konfrontuje mladší a nejmladší generace. Doma jim vyprávění otců už nic neříkalo, tady na místě si je minulost chtě nechtě podmaní.“

Na Piknik s chvílemi dramatickými i humornými zve Česká televize dnes večer.