Brit Awards: Bowie je vůbec nejstarším zpěvákem roku

Londýn - Zpěvákem roku se při udělování hudebních cen Brit Awards překvapivě stal David Bowie. Je vůbec nejstarším zpěvákem, který tuto cenu obdržel. Hned dvě ocenění si z večera odnesla kapela Arctic Monkeys - stala se nejen nejlepší britskou skupinu roku, ale natočila i nejlepší album.

Na hudebních cenách Brit Awards bodoval sedmašedesátiletý David Bowie. Ten loni po deseti letech vydal album, které zaujalo jak kritiky, tak posluchače. I když se Bowie stal zpěvákem roku, cenu si osobně nepřevzal, na předávání totiž nebyl. Po modelce Kate Mossové pouze vzkázal veřejnosti: „Děkuji mockrát a Skotsko, zůstaň s námi.“ Odkazoval přitom na chystané referendum o odtržení Skotska od velké Británie.

Hned dvakrát na Brit Awards bodovala skupina Arctic Monkeys. Nejlepší zpěvačkou se stala Ellie Gouldingová. Objevem roku pak Bastille, které přivítají Colours of Ostrava. Cenu za singl roku získal Rudimental. Nejlepší zahraniční skupinou jsou francouzští Daft Punk.

Kompletní přehled nominovaných a vítězů můžete vidět ZDE

„Ceny Brit Awards v Británii fungují vlastně jako svátek. Když se udílí tato popová cena, tak se zastaví život, protože Britové sedí u televize. Osobně jsou mi Brit Awards velmi sympatické, i z toho důvodu, že jsou kontrastem k americkým Grammy,“ komentoval britské hudební ceny redaktor kulturní rubriky ČT24 Petr Meškán.

„Britské ceny jsou natolik specifické, že dopředu tipnout vítěze lze stěží. Koneckonců v loňském roce se objevily komentáře, které tvrdily, že Brit Awards nevypovídají o stavu britské hudební scény, ale o tom, kdo byl za předchozí rok komerčně nejúspěšnější,“ doplnil Meškán.

Vydáno pod