Burian a Herman jsou zajedno, Národní divadlo čekají změny

Praha – Ministr kultury Daniel Herman obdržel od ředitele Národního divadla Jana Buriana novou koncepci české první scény. Její součástí je i návrh zákona o veřejnoprávní instituci v kultuře. Podle šéfa divadelní scény by mohl být v optimálním případě do dvou let ve sněmovně.

Koncepce následuje to, co už před několika dny Burian avizoval. Podle jeho představy by mělo dojít k autonomii uměleckých souborů. Šlo by tak o vytvoření právně, ekonomicky i umělecky samostatných celků pod společnou značkou. Opera, balet i činohra by pak jako právnické osoby využívaly služeb společné servisní organizace na základě obchodních vztahů. Tím prý docílí i větší odpovědnosti šéfů za jednotlivé soubory.

Na počátku cesty 

Herman proti jeho nápadu nic nenamítá. Naopak dnes prohlásil, že toto je jedna z možností k učinění systémových změn v oblasti živého umění. „Jsme na počátku cesty k tomu, aby se situace zlepšila,“ řekl ministr. Předložený materiál blíže nehodnotil, pouze podotkl, že ruku v ruce s odborníky lze najít řešení ke zlepšení situace.

Ředitel divadla jedině kvituje, že se diskuse o budoucnosti umění otevřela. „To jsou věci, které je třeba udělat už více než 15 let. Vím, že ten proces nebude krátký, ale je potřeba konečně začít,“ uvedl. Burian připravil materiál se členy garanční rady Národního divadla, kteří zprostředkovávají komunikaci mezi divadlem a ministerstvem do té doby, než v souvislosti s transformací bude zvolena řádná správní rada.