Z Moravské galerie je kulturní dům, z Bedřichovických exponáty

Brno – Místodržitelský palác Moravské galerie v Brně se na tři měsíce promění v kulturní dům Bedřichovic. Umělecká díla v jednom ze sídel galerie nahradily stoly, židle nebo vybavení na stolní tenis. Přesun kulturního domu do galerie je nejnovějším počinem výtvarnice Kateřiny Šedé. Ta s jihomoravskou obcí spolupracuje už tři roky.

Stejné stoly i židle, navíc stejně rozmístěné – Místodržitelský palác ode dneška vypadá jako kopie bedřichovického kulturního domu. Lidé z Bedřichovic tady budou pořádat divadelní zkoušky, cvičit kalanetiku nebo třeba i slavit narozeniny. A to vše pod drobnohledem návštěvníků. „Já si myslím, že nejde o to dívat se na lidi z Bedřichovic, jak slaví narozeniny, ale jde o zážitek, o pochopení. Návštěvníci se k jejich činnostem klidně mohou přidat,“ popsala autorka výstavy a konceptuální výtvarnice Kateřina Šedá svůj záměr.

Dosud bylo cílem jejích aktivit v Bedřichovicích zdejší obyvatele spojit. Tentokrát jde ještě o trochu dál – výstava má sblížit Bedřichovické s návštěvníky. „Já nikdy moc dopředu nevím, jak budou lidé reagovat, ale je důležité, že obyvatelé České republiky mají možnost vidět můj projekt zblízka, sledovat tu akci,“ zamyslela se Šedá.

Toho, že by Bedřichovičtí do galerie přijít nechtěli, se příliš nebojí. „Obyvatelé Bedřichovic často pracují přímo ve městě, takže to do galerie mají blíž než domů. Nikam nemusí dojíždět,“ řekla Šedá. Navíc mají možnost zacvičit si nebo oslavit narozeniny úplně jinde než obvykle, a i takový zážitek je může přilákat.

Jako první si to, jaké je to být muzejním exponátem, vyzkoušel zpravodajský tým Bedřichovic. Jejich pravidelnou - jindy komorní - poradu tentokrát sledovalo na 50 lidí. „Je to takové jiné, protože je tady mnohem víc lidí a taky větší hluk, než na jaký jsme zvyklí v našem kulturním domě. Máme tam klid a pořádek,“ popsala rozdíly redaktorka bedřichovického zpravodajství Tereza Bednárová.

NO COMMENT: Bedřichovický kulturní dům se přestěhoval do Moravské galerie (zdroj: ČT24)

Bedřichovice nad Temží

Její nejnovější počin je dalším z řady projektů, které pořádá společně s obyvateli jihomoravských Bedřichovic. Spolupráce začala před třemi lety, kdy Šedá obec na jeden den přesunula do Londýna. Tam Bedřichovičtí dělali totéž jako doma a při jejich činnostech je zachycovali umělci.

V další etapě projektu Šedá naopak symbolicky přivádí Londýn do Bedřichovic. Obec získala dotaci na opravu návsi, jejíž součástí je i kulturní dům. Během rekonstrukce na návsi přibydou typické atributy britské metropole – červená telefonní budka nebo dvoupodlažní autobus, takzvaný doubledecker.

Umělkyně Šedá hovoří o přestavbě Bedřichovic (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce kulturního domu začne už za pár týdnů. Aby obec o svoje centrum po dobu oprav nepřišla, dohodla se Šedá s Moravskou galerií na otevření výstavy Kulturní dům Bedřichovice.