Věda možná nuda je, má však krásné údaje

Londýn - Oceánské proudy jako obrazy od Van Gogha? Proč ne. Aktuální výstava v londýnské Národní knihovně se snaží představit vědu jako krásné umění. A to mnohdy v nečekaných souvislostech.

V Londýně vystavují krásnou vědu (zdroj: ČT24)

Kurátorům nešlo ani tak o prezentaci konkrétních vědeckých výsledků, byť jsou všechny platné. Zaměřili se na to, jak krásně vypadají. Oceánské proudy na animaci NASA jsou podobně půvabné jako díla Vincenta van Gogha:

Oceánské proudy na animaci NASA
Zdroj: ČT24

A srovnání lidských a zvířecích genů působí jako z moderního plakátu:

Kruh života - porovnání lidských a zvířecích genů (z r. 2013)
Zdroj: ČT24/Národní knihovna v Londýně

I zakreslení smutných statistik může působit hezky. Například následující graf z roku 1858 počítá, kolik vojáků zahynulo na následky špatné péče v lazaretech během Krymské války:

Graf ke Krymské válce z roku 1858
Zdroj: ČT24

Toto je zase zpráva o počtu obětí, které si vyžádala epidemie cholery v Anglii v letech 1848 až 1849:

Epidemie cholery v Anglii v letech 1848-49 (graf z r. 1852)
Zdroj: ČT24/Národní knihovna v Londýně

„Věda nemusí být suchopárná a nudná. Je to obor, v němž je vizuální představivost velmi důležitá. Věda musí zprostředkovávat výsledky ostatním, vyobrazit je krásně, to je důležitá součást práce,“ domnívá se Johanna Kieniewiczová, kurátorka výstavy Krásná věda. Koneckonců - pohled na matematickou rovnici dokáže podle výzkumu prý vzbudit v mozku stejně příjemné pocity jako pozorování uměleckého díla. V britské Národní knihovně si tento poznatek můžete ověřovat do 26. května.