Autorská čtení U Zavěšené knihy: Jan Němec (Dějiny světla)

"Jmenuji se Drtikol. Drtil jsem kola, která mě svírala. Jsem fotograf. Fotografoval jsem světlem. Píši lidem do duší světlem poznání." Citát Františka Drtikola doprovází román o jeho životě, který napsal a v roce 2013 vydal Jan Němec. Knihu Dějiny světla představil 13. března v galerii nesoucí jméno slavného fotografa a nacházející se v jeho rodišti - Příbrami. Autorské čtení je součástí literárního pořadu ČT art U Zavěšené knihy. V tomto článku se podívejte na záznam.

Autorská čtení U Zavěšené knihy: Jan Němec (Dějiny světla) (zdroj: ČT24)

Knihomilným záměrem pořadu U Zavěšené knihy, přesněji jeho moderátorů Petra Viziny a Jiřího Podzimka, je vydat se jednou měsíčně za českými autory a jejich díly. Čtvrteční televizní pořad tak rozšíří „vedlejší“ pořad vysílaný na webu. První zastávkou je příbramská Galerie Františka Drtikola a hostem autor románu o tomto fotografovi Jan Němec (mimochodem dramaturg pořadu U Zavěšené knihy).

Knihu v roce 2013 vydalo nakladatelství Host a píše o ní: Jan Němec (* 1981) přichází s rozsáhlou a pro současnou českou prózu zcela nezvykle pojatou románovou freskou, uměleckým a duchovním bildungsromanem, který pokrývá více než půl století. (…) Kdo to vlastně byl František Drtikol? Dandy z hornického maloměsta, světově známý fotograf, jehož živnost krachovala, mistr aktů, co nikdy neměl štěstí na ženy, mystik a buddhista, který uvěřil v komunismus; muž mnoha vnějších rozporů a jejich vnitřní syntézy.

Román Dějiny světla je nominován na cenu Magnesia Litera za rok 2013 v kategorii nejlepší próza. Porotci vedle použití neobvyklé du-formy na Němcově díle ocenili, že se autorovi „podařilo udržet v rovnováze fabulaci a respekt k faktům, napsat zdařilý román o životě neobyčejné osobnosti v dramatické době“. Prolistujte si knihu: