Zrada a nevěra. Ondřej Sokol a jeho exmanželka hrají i o sobě

Praha - Milostné vzplanutí, nevěra a následné citové vyhoření. Je vám to povědomé? Britský dramatik Harold Pinter napsal před čtvrtstoletím hru o partnerských zradách, jejichž scénář se ale věčně opakuje. Od 7. března řeší milostný trojúhelník v pražském Činoherním klubu. Navzájem se zraňující trojici tvoří Kateřina Lojdová, Martin Finger a Ondřej Sokol, který inscenaci také režíroval a upravil.

Činoherní klub nastudoval Zradu (zdroj: ČT24)

Pinter, nositel Nobelovy ceny za literaturu, se v textu inspiroval vlastní mimomanželskou aférou a jejím skandálním odhalením. Hru napsal po rozchodu s herečkou Vivien Merchantovou. Premiéru měla v listopadu 1978 v londýnském Národním divadle. 

I bývalí manželé Ondřej Sokol a Kateřina Lojdová vycházeli při nastudování hry částečně ze své životní zkušenosti. „Nebylo to úplně příjemné zkoušení. Museli jsme sem tahat věci, které bychom úplně neřešili,“ přiznává Sokol. „To představení je vlastně docela kruté, ale není to hra, tak to v životě je,“ domnívá se Lojdová.

Děj začíná od konce a postupně se vrací do minulosti. Někdejší milenci Emma (Kateřina Lojdová) a literární kritik Jerry (Martin Finger) se po letech setkávají. Dříve žhavý vztah je ale zapomenut, zůstala jen prázdnota. Ještě podtržena banálními dialogy.

Pinterovu Zradu v Činoherním klubu trochu zmodernizovali - místo z pevné linky si hrdinové volají z mobilů, místo dopisů píší esemesky. „Přijde mi to jako ikona moderní doby, esemesky a podobně a to, jak odporných věcí se v nich lidé dopouští,“ obává se Sokol, že možnosti zjednodušené komunikace jen přispívají ke krutosti nevěry.

Pinterova Zrada se na českých scénách nehraje poprvé. V roce 1999 ji uvedl anglickojazyčný divadelní soubor Black Box na místě současného Divadla Radka Brzobohatého v Praze. V roce 2005 ji nastudovalo Středočeské divadlo Kladno. Drama také před třiceti lety zfilmoval režisér Favid Hugh Jones, do hlavních rolí obsadil Jeremyho Ironse, Patricii Hodgeovou a Bena Kingsleyho. Loni na podzim si v něm na Broadwayi zahrál i představitel agenta 007 Daniel Craig a vedle něj Rachel Weiszová.

V Činoherním klubu hru o dlouhodobých vztazích, vzplanutí a chladnutí a také zraněném přátelství rozehrávají 7. března. „Myslím si, že by si tu někdo mohl prožít i vlastní očistec, a doufám, že se kvůli nám nikdo nerozvede,“ radí Kateřina Lojdová, aby diváci pečlivě zvažovali, s kým se do divadla vypraví.