Verdikt v Maďarsku a tančící duchové. Jeden svět pokračuje v regionech

Praha – Cenu za nejlepší snímek festivalu Jeden svět získal Verdikt v Maďarsku. Dokumentární soudní drama vypráví o procesu s příznivci extrémní pravice, kteří byli souzeni pro vraždy. Jeden svět pokračuje po skončení pražské přehlídky v dalších 33 městech České republiky.

Pražskou část festivalu ukončil slavnostní ceremoniál ve středu 12. března v kině Lucerna. Cenu za nejlepší snímek obdržel film režisérky Eszter Hajdú Verdikt v Maďarsku. Snímek je podle poroty strhujícím a nekompromisním pohledem na soudobou společnost. „Drobné detaily jsou odhaleny prostřednictvím cinema vérité: soudcovo chování ke svědkům a přeživším z řad romské komunity; vztah mezi příslušníky vězeňské služby a obviněnými; letmé úsměvy právníků i prázdná sedadla v síni,“ stojí ve vyjádření poroty.

Cenu za nejlepší režii porota udělila filmu Prales tančících duchů Lindy Västrik. „Porota se rozhodla ocenit režisérku, která byla zároveň kameramankou a vytvořila tak vysoce poetický, mnohovrstevnatý a citlivý film. Režisérka strávila sedm let s kmenem žijícím hluboko v pralese a překročila hranice etnografického dokumentu, aby nám s hlubokou lidskostí představila intimní a přitom univerzální příběh zrození a smrti,“ píše porota. Prales tančících duchů získal i cenu Českého rozhlasu za kreativní využití hudby a zvuku.

Dvě zvláštní uznání získaly filmy Já, Blocher režiséra Jean-Stéphane Brona a Přestupní stanice od Kaveha Bakhtiariho. Oba snímky se svým způsobem zabývají arogancí privilegovaných. Porota ocenila přístup, intimitu a způsob vyprávění.

Porota Václava Havla udělila cenu za dílo, které výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv, filmu Horníci pod palbou režiséra Rehada Desaie. „Pomocí svědectví, vlastních i archivních záběrů tragického sledu událostí režisér vypráví příběh protestu horníků a policejní odpovědi na něj,“ napsala mimo jiné porota. Zvláštní uznání udělila filmu Vražedná pole na Srí Lance režiséra Calluma Macraeho, který dokumentuje válečné zločiny a porušování mezinárodního humanitárního práva ze strany srílanské vlády.

Web ČT24 ve spolupráci s festivalem Jeden svět pravidelně vysílal v přímém přenosu panelové debaty letošního ročníku. Záznamy najdete zde.

Studentská porota, kterou tvoří převážně organizátoři filmových klubů Jeden svět na školách, ocenila snímek Viva Cuba Libre – rapová vzpoura od Jesseho Aceveda. „Film ukazuje pravou tvář této země a statečnost mladých lidí, kteří v ní žijí. Často odsuzovaný hudební styl rap zde dostává novou tvář – stává se zbraní proti bezpráví,“ napsali studenti.

Největší divácký zájem vzbudila Jízda na hraně americké režisérky Lucy Walker. Díky největšímu počtu hlasů v diváckém hlasování získala Diváckou cenu Nadačního fondu AVAST. Film vypráví o snowboardistovi Kevinovi Pearcovi, který při těžké nehodě během příprav na zimní olympiádu v roce 2010 utrpěl vážné poranění mozku.

Jeden svět letos navštívilo přes 180 zahraničních i domácích hostů. Pražské publikum mělo možnost osobně diskutovat třeba s tanzanským obráncem albínů Josephatem Tornerem z filmu Ve stínu slunce, režisérem a zároveň obyvatelem ekologické vesnice z filmu Mráz kopřivu nespálí Deanem Puckettem nebo osmdesátiletou stopařkou Teresou Bancewicz z filmu Všechno je možné. Cenu Homo Homini za prosazování lidských práv a demokracie letos získala dagestánská právnička Sapijat Magomedovová.

Jeden svět 2014 pokračuje po skončení pražského festivalu v regionech, promítá se v dalších 33 městech České republiky (podívejte se kde).