Nekonečné rande s Lucií: ČT chystá 10 pořadů o tuzemské legendě

Praha – Skupina Lucie žije novým životem. Po chystané sérii několika letních koncertů a po spolupráci na muzikálu, který je založen na jejích skladbách, se pánové vrhají do dalšího projektu. Prostřednictvím České televize si zavzpomínají na zásadní momenty kariéry včetně úspěchů i debaklů, až po slavný comeback. Diváky čekají nejlepší koncertní záznamy, dokumenty, nahlédnutí do zákulisních příprav zmíněného turné, jeho následný záznam a další hudební porce.

Lucie si zasedla na Českou televizi (zdroj: ČT24)

Česká televize a ČT art plánují deset pořadů, které se na obrazovkách objeví v průběhu jara i podzimu. „Rozhodli jsme se návrat hudební legendy připomenout prostřednictvím archivních pořadů, ale i nových premiér a připomeneme si tak, proč se skupina Lucie stala hudebním a kulturním fenoménem,“ prohlásil kreativní producent projektu Lucie 2014 v České televizi Jan Potměšil.

Slova generálního ředitele ČT Petra Dvořáka:

  • „Skladby LUCIE dodnes patří k nejhranějším a myslím, že lze bez nadsázky říct, že kapelu zná doslova každý. Jsme proto velmi rádi, že u jejího dlouho očekávaného návratu nebudeme jako Česká televize chybět. Plánujeme zprostředkovat její koncert, který bude jednou z největších kulturních událostí příštího roku, všem divákům. Budeme zachycovat jeho přípravy a zákulisí, nabídnout chceme celkový pohled na znovuobnovení jedné legendy.“

Vlasatý Koller i nová biografie

Každý někdy začíná. Jací ale hudebníci byli, než se jméno jejich sestavy začalo skloňovat po celé republice? Více napoví dokument Lucie před Lucií, který 15. dubna otevře celý cyklus. Současnost naopak připomene časosběrný dokument Víš svý… Lucie!, který slibuje odpovědět na všechny fámy, legendy a pověsti, jaké se kolem formace za ta léta nashromáždily.

Dost bylo řečí a pitvání, vždyť je to hlavně o muzice. Jak se kapela vyvíjela, mohou fanoušci posoudit skrze šest koncertních záznamů. Kamery zachytily atmosféru historicky prvního turné v devadesátých letech i následný dvouletý hudební posun a přesídlení do Lucerny. Pokračujeme akcemi spojenými s deskou Slunečnice a také velkolepou událostí v Opeře. Toho, kdo nesehnal lístek na žádný koncert letošní show Lucie Tour 2014, pak potěší sestříhaný červnový záznam z pražské O2 areny.

Podrobný program a vysílací časy najdete v tomto odkazu.

Nedílným doplňkem hudební dráhy této čtveřice jsou mimo jiné videoklipy. Pořad Lucie retrovideo tak rozechvěje nostalgickou strunu každého příznivce, kterému v televizi chybí vlasatý David Koller. Relace obsahuje deset nejlepších videí, jež jsou proložená výpověďmi režisérů nebo různými historkami z natáčení.

Lucii ale nestačí jen televize a pódia, hodlá zřejmě ovládnout i knižní trh. Publicista Honza Dědek sepsal biografii Lucie - Černí andělé, která mapuje třicetiletou kariéru tuzemské sestavy. Kniha přinese nejen podrobné profily všech členů skupiny, příběh kapely a kompletní diskografii, ale také dosud nezveřejněné historky, vzpomínky a fotografie.

)