Ve sklepě kunštátského zámku zažijete středověk

Kunštát – Státní zámek v Kunštátu obrací v letošním roce svou pozornost k aristokratickému rodu místních pánů. Rok pánů z Kunštátu 2014 vyhlásil Národní památkový ústav, na řadě zámků a hradů se v jeho rámci uskuteční seriál slavnostních akcí. Jejich domovský zámek přichystal i novou prohlídkovou trasu, která návštěvníky provede původním sklepením a představí jim nejstarší zámecké dějiny. Od června vstoupí návštěvníci gotickým portálem do středověku, láká na novou trasu za 4,5 milionu kastelán Radim Štěpán.

Nová prohlídková trasa nazvaná V erbu tří pruhů - páni z Kunštátu a jejich hrad provede návštěvníky nejstarší částí jednoho z nejstarších moravských hradů z poloviny 13. století. Po dřevěných schodech lidé sestoupí do největší sklepní místnosti, jejíž zdi navazují přímo na skálu tvořící základ zámku. „Jde o téměř učebnicový příklad konstrukce zdiva ve středověku, která využívala přírodního prostředí a okolí,“ popisuje archeoložka Radmila Stránská.

Základ procházky sklepením budou tvořit architektonické prvky, které zvědavcům odkryjí založení hradu. Nebude chybět ani místnost věnovaná rytířům na hradech v raném středověku. Lidé se ale obeznámí třeba se zakládací listinou z roku 1286, kterou Kun I. z Kunštátu dnešní památku založil. Poslední místnost přiblíží konci 14. století a válkám na Moravě.

  • Zámek v Kunštátu otevírá své brány poprvé 19. dubna

  • Na novou trasu středověkým sklepením vykročí první návštěvník 21. června

Rok pánů z Kunštátu otevře lidem středověké sklepení (zdroj: ČT24)