Velkolepý El Greco. Toledo připomíná 400 let od jeho smrti

Toledo - Velkolepou výstavu malíře, sochaře a architekta, který se po celém světě proslavil jako El Greco, připravilo španělské Toledo, kde umělec dlouhá léta působil a také zemřel. Jde o dosud největší výstavu, která mu kdy byla věnována, v dubnu totiž uplyne 400 let od jeho smrti. Znovuobjevený mistr zásadně ovlivnil umění 20. století.

Největší výstava El Greka (zdroj: ČT24)

V Toledu bylo shromážděno přes sto děl významného umělce, obrazy dorazily z 29 různých měst. „Výstava je pro mě nejzásadnějším momentem kariéry. Pocházím z Toleda a El Grekovy obrazy znám od dětství. Jeho tvorba je pro mě kulturní manuál. Nedokážu si představit Krista jinak, než jak ho zobrazuje El Greco,“ říká restaurátor Rafael Alonso.

Příliš osobité interpretace

Vystaven je také obraz Svlékání Krista, který El Greco namaloval kolem roku 1577 přímo pro katedrálu v Toledu. Do Španělska tehdy odjel z Říma, protože nechtěl přebírat vládnoucí styl a malovat podle Michelangela. Ve svých obrazech naopak usiloval o to překonat renesanční ideály pravdy a krásy. Hlavně v pojetí náboženských témat vzbudil odpor.

El Greco / Svlékání Krista
Zdroj: ČT24

Podle církevních autorit byly jeho interpretace příliš osobité, mnohdy až neslušné, volba barev a způsob znázornění postav neodpovídaly dobovému vkusu. El Greco přestal dostávat zakázky od královského dvora a jeho dílo později upadlo v zapomnění. Znovuobjeven byl až v 19. století. „Byl to zapomenutý malíř. Outsider, který byl zpětně objeven jako bohatý zdroj inspirace, jehož výtvarné vyjadřování ovlivnilo řadu umělců ve dvacátém století,“ připomíná teoretik umění Rafael Baron. Jeho díla byla inspirací mimo jiné Paulu Cézannovi, Pablu Picassovi, Jacksonu Pollockovi nebo Emilu Fillovi.

I v Česku má El Greco své zastoupení. Od roku 1937 je ve sbírce Národní galerie Modlící se Kristus, který kompozičně vychází právě z obrazu v toledské katedrále. Vystaven je ve stálé expozici starého umění ve Šternberském paláci. Slavnému obrazu se věnoval jeden díl z cyklu Národní galerie nikdy nezavírá (podívejte se zde).

El Greco, vlastním jménem Domenikos Teotokópulos, známý pod španělským přízviskem, které znamená Řek, se narodil kolem roku 1541 na Krétě, kde se od mnichů vyučil na malíře ikon. V byzantské škole patřil mezi mistry svého oboru.

Kolem roku 1567 rodný ostrov opustil a odjel do Benátek, kde na něj zapůsobily díla Tiziana a Tintoretta. Posléze žil v Římě, než se v roce 1577 natrvalo usadil v Toledu. V tomto tehdy kosmopolitním městě vznikly jeho nejproslulejší obrazy, například Pátá pečeť Apokalypsy, Svatý Šebestián, Láokoón či Pohřeb hraběte Orgaze.

El Greco vypracoval nezaměnitelný styl protáhlých, dramaticky modelovaných figur, elegantních gest rukou, expresivních výrazů tváří a zářivě jasných barev. Malíř byl velice vzdělaný a sečtělý a proslul jako autor nesčetných emotivně laděných náboženských kompozic a nádherných portrétů. Zemřel 7. dubna 1614 v Toledu.

Vydáno pod