Dům umění uvádí Cosi nevyslovitelného a další věci Vladimíra Birguse

Opava - Významný fotograf a vysokoškolský profesor Vladimír Birgus oslavil šedesátiny velkou výstavou v opavském Domě umění. Na sedmdesát fotografií z let 1972 až 2014 dokumentují jeho vývoj od sociálně orientovaných témat k výrazně subjektivnímu a metaforickému pojetí dokumentu, jeho přerod od černobílé k barevné fotografii. První patro Sloupové síně Domu umění vyčlenil barvě, druhé věnoval starším, černobílým snímkům.

Na výstavě je velká škála témat od fotografií ženy a dětí, snímků z komunistických slavností minulého století, ze zahraničních cest i různých věcí, zvířat, detailů, které vypovídají o opuštěnosti člověka ve městě. Birgus toto své hledání nazval Cosi nevyslovitelného a je to název cyklu, na kterém pracuje už třicet let.

„Moje fotografování chce určitou trpělivost. Také je dobré dopředu trochu vědět, na co čekáte, co byste chtěl na té fotografii mít. I když zachycuji nepřikrášlenou realitu, vždy je viděna mýma očima,“ charakterizoval Birgus svůj autorský přístup.

Birgus se narodil ve Frýdku-Místku, dětství prožil ve městě Příbor, kde začal chodit do fotografického kroužku. Vystudoval obor literatura-divadlo-film na Palackého univerzitě v Olomouci a fotografii na FAMU v Praze, kde teď také učí. Kromě toho vede už dvacet čtyři let Institut tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě, která se stala jeho druhým domovem. V životě měl více než padesát autorských výstav v Česku i po světě, napsal sám nebo se podílel jako spoluautor na třiceti knihách o fotografování, je aktivní také jako kurátor výstav v Praze, Ostravě a Opavě, je redaktorem několika časopisů jako například Imago, Listy, Ateliér, Fotograf, European Photography.

Vydáno pod