Básníci-partyzáni dnes vyrážejí do ulic

Brno – Napsat báseň, ukrýt ji v ulicích, na Facebooku zveřejnit její lokaci, a pak už jen nechat ostatní, aby ji našli. V šestadvaceti městech v Česku a třech za hranicemi dnes do ulic vyrážejí milovníci poezie. Netradiční formou mohou upozornit na své oblíbené autory, nebo „publikovat“ básně, které jim dlouho ležely v šuplíku. Takzvaný Guerilla Poetring je oslavou poezie, která dnes slaví svůj mezinárodní den.

„Pravidla jsou velice jednoduchá. Napsat vlastní báseň nebo si vybrat báseň svého oblíbeného básníka a ve vyhlášený den ji ukrýt kdekoliv ve městě. Potom ji nafotit a fotku i návodem, kde básničku najít, umístit na naši facebookovou stránku,“ popsala autorka projektu Blanka Fišerová.

Kde se 5. Guerilla Poetring koná?

Třebíč, Třeboň, Ostrava, Třinec, Jeseník, Olomouc, Brno, Blansko, Vlašim, České Budějovice, Pardubice, Plzeň, Praha, Žebrák, Český Krumlov, Kolín, Nymburk, Letohrad, Litomyšl, Nový Jičín, Uherský Brod, Police u Valašského Meziříčí, Valašské Meziříčí, Klatovy, Frýdek-Místek, Zlín, Bratislava (SR), Semerovo (SR), Lyon (FR).

Více o projektu najdete zde. Fotografie schovaných básní mohou zájemci dávat na facebookovou stránku projektu.

Sama je básnířka. Když loni v létě vymýšlela, jak dostat svoji tvorbu mezi lidi a zároveň se zapojit do ostravského Festivalu v ulicích, vymyslela Guerilla Poetring. „První záměr byl dostat mé básničky do ulic. A pak mě napadlo, že když už je tolik uživatelů facebooku a sociálních sítí, mohla bych dokázat to, aby vstali ze židlí a šli básně do města buď ukrývat, nebo hledat,“ vysvětlila básnířka.

„Myslím, že poezie nemá tolik prostoru jako v minulosti. Měla by se dostávat víc mezi lidi a tohle je dobrý způsob, jak to udělat,“ svěřil se básník Pavel Zajíc, který dnes po Brně v rámci partyzánského básnění schoval hned několik kusů vlastní poezie.

Do dnešního Guerilla Poetringu se zapojilo 26 měst z české republiky, účast ale potvrdila i dvě města na Slovensku a francouzský Lyon. „I když existují drobná pravidla akce, tak to neznamená, že člověk nemůže použít fantazii. Naopak, každý může vymyslet, jakým způsobem a kde básně ukryje,“ dodala Fišerová podle níž má partyzánské básnění ještě jednou velkou výhodu. „Lidé se osmělí a publikují svoji tvorbu, která jim třeba dlouho leží v šuplíku,“ řekla Fišerová.

Na akci spolupracují i instituce. Například knihovna v Blansku dnes na tamním náměstí Svobody vytvořila Strom plný poezie. Na jeho větvích se ve větru třepetaly lístky s básněmi, které si kolemjdoucí mohli přečíst.

Světový den poezie oslavili i v Blansku
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Světový den poezie

Světový den poezie je od roku 1999 určen na 21. březen, na základě podpory UNESCO. Účelem je podporovat čtení, psaní, vydávání a vyučování poezii po celém světě.

Zdroj: Wikipedie

Vydáno pod