Jen si tak lehce dát Do zobáku, osvěží každého

Praha - V Divadle Dobeška se 22. března rozjíždí multižánrový festival s příznačným názvem „Do zobáku“. Jeho cílem je totiž pomoci zachovat libozvučný zpěv sojkovce dvoubarvého, který se kvůli tradičnímu ptáčnictví na Sumatře stal druhem ohroženým. Tento černobílý elegán ale rozhodně nebude jediný pěvec, jehož tóny se na festivalu budou linout. O hudební zážitek se postarají dvě na české scéně originální kapely – stále populárnější formace Sunflower Caravan a Vložte kočku, skupina, při jejichž hudbě padají všechny zábrany.

Do zobáku ale není jen nespoutaná divočina pro dospělé. Od 15:30 občanské sdružení Ultrafan seznámí zájemce prostřednictvím workshopu s tvorbou animovaného filmu, na němž si i ti nejmenší budou moci vytvořit svůj „kousek pohádky“. Speciality připravené z hmyzu společně s přednáškou nabídne Ing. Marie Borkovcová, spoluautorka knihy Kuchyně hmyzem zpestřená. Dále je připravena jedinečná show, kterou speciálně k této příležitosti daly dohromady studentky pražské DAMU. Performance je plná originálních modelů a masek a pořadatelé jsou přesvědčeni, že nadchne nejen milovníky módy.

Sunflower Caravan
Zdroj: ČT24/Pro kopyto

Akci Do zobáku pořádá občanské sdružení Pro kopyto za spolupráce ZOO Liberec, která na projektu ochrany fauny severní Sumatry v Indonésii s názvem Poksai spolupracuje od roku 2010. A právě seminář s odborníky z liberecké ZOO a následný dokument na toto téma přiblíží, kdo stojí za touto jedinečnou misí.