Svět Hanny Schygully vás pohltí v Berlíně

Autorka a interpretka výstavy Traumprotokolle v Akademii der Künste na berlínském Pařížském náměstí Hanna Schygulla je díky své spolupráci s Rainerem Wernerem Fassbinderem světoznámou a oblíbenou filmovou herečkou. Ve velkých přízemních zatemnělých sálech Akademie je k vidění zajímavá a strhující exhibice hereččiných výprav do oblasti snění, spánku, vzpomínek a hlubokých emocí.

Schygulla své převážně černobílé filmy promítá na velká průhledná plátna, vznášející se v přítmí v nejrůznějších výškách. Čtyři velké sály nás doslova pohltí – a to nejen velmi zajímavou výtvarnou stránkou projekcí – lehce rozmazané, nedoostřené, navzájem se kolážovitě prolínající projekce zdůrazňující snové tajemno jsou doprovázeny silným zvukem. Recitací, četbou, monology, vzdechy, výkřiky, něžným i tvrdým vyprávěním a vzpomínkami. Zatímco obrazy jsou věrny jednotlivým projekčním plátnům, zvuky se prolínají, překážejí si, pletou vás a nutí k neustálému pohybu a vyhledávání správné poslechové pozice. Vzniklá obrazová i zvuková báseň by se podle mne neměla nazývat tvrdě německy – Protokolle – s tím má opravdu výrazově málo společného.

Záznamy, popisující snění s otevřenýma očima, výjevy, zaznamenávané na okraji bdění, vznikaly v její vlastní produkci s minimálními prostředky od přelomu let 1978-79, kdy natáčela až čtyři velké filmové projekty ročně, po období před rokem 2007. Tehdy také vznikala již ostřejší témata (Hannah/Hannah z prostředí památníku obětem Holocaustu, nebo Traumtunnel z jakéhosi magického podsvětí), kde autorka řeší témata smrti, usmíření a životních ztrát.

Výstava nabízí nečekaný zážitek, dotvoření pohledu na osobnost, jak jsme ji neznali či neuměli si její tvorbu představit. Obohacující, vizuálně strhující (částečnou znalost německého jazyka vyžadující). Malá velká výstava.

České publikum mohlo Schygullu obdivovat ve filmech Fassbindera jako například Effi Briestová, Lola, Lily Marlen, Manželství Marie Braunové, Berlin-Alexander Platz či Katzelmacher. Tvůrčí dvojice jich spolu natočila celkem šestnáct, značnou a kvalitní část celé filmografie Hanny Schygully. Tato rodačka z kdysi německých Katowic (narozena 1943), žije dnes v Paříži (od roku 1981). Stále pilně točí, píše, fotografuje a zpívá. Zajímavé je, že berlínská Akademie má v majetku její archiv, obsahující nejen tisíce fotografií, ale také scénáře, plakáty, všechny filmy, hudbu, záznamy televizních vystoupení a seriálů.

Protože Schygulla byla (a stále zůstává) ikonou německé levicovější kultury, vytvářeli její portréty ti nejpovolanější – Helmuth Newton, Peter Lindbergh, Giséle Freund či Alice Springs. A samozřejmě a logicky jsou součástí archivu její vlastní filmové práce, neboli krátká černobílá a barevná videa, tvořící základ výstavy Traumprotokole.

Traumprotokolle  - Akademie der Künste, Berlin, Pariser Platz 4, otevřeno úterý – neděle od 11:00 – 19:00 hodin. Vstup 5,- Eu.