Vycházejí písně, na které se svět vycashlal

Před dvěma lety se v archivech vydavatelství Columbia našly nikdy nevydané nahrávky legendárního countryového zpěváka Johnnyho Cashe. Pocházejí z počátku osmdesátých let, tedy z nepříliš úspěšného období zpěvákovy kariéry. Jeho syn přitom o kvalitě písní nepochybuje - svět k otcovým písním podle něj teprve musel dorůst. Třináct skladeb 25. března prvně vychází na desce Out Among The Stars.

Vychází dosud nevydané písně Johnnyho Cashe (zdroj: ČT24)

„Nebyl to čas pro Johnnyho Cashe. Svět nebyl tak frajerský jako můj táta,“ říká John Carter Cash o osmdesátých letech. Americká country se začínala popově blyštit a pro muže v černém už v ní nebylo místo. Johnny Cash byl sice nejmladším členem síně slávy, bojoval ale se závislostmi i s kuriózním zraněním - na farmě ho kopl pštros. 

„Od této chvíle nemělo vydavatelství Columbia o Johnnyho Cashe zájem. Myslím, že udělali chybu, chyběla jim vize,“ domnívá se Cash mladší. Písně tak ležely zapomenuté v archivech vydavatelství. Vycházejí až dvanáct let po zpěvákově smrti.

Posmrtně vydávané desky nejsou ničím neobvyklým. Čím slavnější hudebník, tím větší touha prohledávat archivy. Cash se v roce 2003 se světem rozloučil mimořádně úspěšným desetiletím. Namísto světa countryové hudby okouzlil silou svého hlasu a osobnosti rockové posluchače. Právě u těch budou nahrávky z málo spokojeného Cashova období nejspíš bodovat.

„Nadchly mě, ukazují Johnnyho Cashe, jak ho málokdo znal. Deska je chybějícím zlomkem v celkovém obrazu otcova života,“ tvrdí jeho syn. Cashův obraz přesto ještě není kompletní. Archivy totiž údajně obsahují materiál na další čtyři alba.

Vydáno pod