Duše moderního soulu Joss Stone si udělá prázdniny v Praze

Praha - Do letních prázdnin je sice ještě daleko, koncertní program se už ale začíná slušně plnit. Nejnovějším přírůstkem se stala mistryně současného pop soulu Joss Stone, která si 23. července udělá výlet do Česka. Její první tuzemský koncert bude hostit sál Velké Lucerny a uskuteční se v rámci rozsáhlého turné, s nímž se zpěvačka opět vrací k živému vystupování.

Joss Stone je známá milovnice soulu a gospelu, jejími vzory jsou tedy přirozeně Aretha Franklinová nebo Gladys Knightová. Jejím posledním počinem je album The Soul Session Vol. 2, kterým navázala na deset let starý debut The Souls Sessions. Nahrávka obsahuje zpěvaččiny oblíbené písně šedesátých let, které si střihla sama a dala jim o něco modernější zvuk. Vlastního materiálu ale má i tak docela dost, a tak by na koncertě mělo být z čeho těžit (Mind, Body & Soul, Introducing Joss Stone, Colour Me Free!, LP1).

Blondýnka s pro ni už charakteristickým piercingem v nose do hudebního průmyslu vpadla jako velká voda už v šestnácti a všechny ohromila svým vyspělým, hrubším hlasem. Kolik cen stihla do svých šestadvaceti posbírat, nemá ani smysl počítat, stejně tak počet věhlasných jmen, se kterými už spolupracovala. Po celém světě prodala kolem jednácti milionů desek.

S nahráváním zmíněné desky The Souls Sessions Vol. 2 Joss Stone pomáhali čeští muzikanti, konkrétně Symfonický orchestr Hlavního města Prahy a Česká filharmonie. Jejich členové zahráli smyčcové sekvence.

Její jméno přesto není slyšet každý den. Ačkoliv o zpěvaččině talentu nikdo nepochybuje, nezneužívá ho na prvoplánové nahrávky, se kterými by strhla maximální pozornost. Dala vale velkým nahrávacím společnostem a založila si vlastní. Jede po stopě hudby šedesátých let a i ve svém věku získala reputaci vyzrálé umělkyně.