Dny polské kultury v Brně: pirohy a Agnieszka Holland

Brno - Maciej Ruczaj, Jerzy Kosiński nebo Agnieszka Holland - to jsou některá jména, která propagují kulturu našeho severního souseda. Právě takový smysl má i festival Dny polské kultury, který dnes startuje v Brně. Návštěvníci prozkoumají Polsko očima, ušima i chutí.

Čtvrý ročník Dnů polské kultury představí červeno-bílou zemi s její bohatou kulturní minulostí. Například Kino Art vzdá hold polské kinematografii. „Letos jsme se rozhodli ve filmové sekci přestavit polskou kulturu skrze silné osobnosti. Kromě filmu Walesa: dobrý člověk, který natočil nejlepší polský režisér Wajda, představíme také dokument o polské režisérce, která ale studovala v Česku - Agnieszce Holland,“ prohlásila Lucie Mezníková z brněnského magistrátu. Akce se koná v moravské metropoli, protože posledních 45 let je partnerem města Brna polská Poznaň.

Tuzemská kina prý ale příliš mnoho prostoru současnému polskému filmu nedávají. I Kino Art se ohlíží spíše do minulosti. „Andrzej Wajda je ve svých 88 letech živoucí legendou. Na přehlídce uvádíme jeho druhý film Kanály, který přinesl svému tvůrci i polské kinematografii světové jméno. Dále Člověka z mramoru, film, jenž zahájil polskou bilanční trilogii, která nalezla zakončení právě v letošním filmu Walesa: Muž naděje,“ vysvětlují organizátoři.

Lech Wałęsa
Zdroj: ČT24

Program festivalu Dny polské kultury najdete zde.

Polskou hudbu zastoupí jazzový koncert Dixie Company z Poznaně. Festival nabídne i speciálně zaměřenou besedu na téma polská jazzová hudba. Přednášet bude v Brně také polský politolog a publicista žijící v ČR Maciej Ruczaj, jenž představí hlavní rozdíly tuzemské a polské kultury.

Scénické čtení knihy Byl jsem při tom od polského spisovatele Jerzyho Kosińskiho hostí Knihovna Jiřího Mahena v Brně v pondělí 7. dubna. Už dnes se mohou fanoušci Polska zakousnout do jeho gastronomických specialit. Když se řekne Polsko, většina lidí si vybaví pirohy, buchtu s bílým sýrem sernik nebo bigos se zelím a červeným masem. Dny polské kuchyně startují dnes v restauraci v ulici Orlí. Národní speciality z řepy, hub, zelí či okurek mohou Brňané ochutnat až do 10. dubna.