Opavské Další břehy hledají umění ve sportu a sport v umění

Opava - Nejúspěšnější sportovkyně v české historii Věra Čáslavská přijela poprvé do Opavy. Důvodem nebyla její touha po Slezsku, ale spíš její vztah k Japonsku. K zemi vycházejího slunce se vážou její sportovní triumfy, Japonsko-českou společnost zastupuje jako její čestná předsedkyně na festivalu Další břehy. Přijela se podívat na japonské filmy a zavzpomínat na Tokio, kde v roce 1964 získala tři zlaté medaile.

Organizátoři festivalu Další břehy chtějí v jeho osmnáctém ročníku ukázat, jak blízko má k sobě umění a sport. Téma Umění sportu - sport v umění je přivedlo k osobnostem, jako je Čáslavská nebo Ota Pavel, ke slavným filmům o olympiádách nebo k Cirku La Putyka. „Je to hanba. V Japonsku jsem byla třináctkrát, v Opavě nikdy,“ řekla držitelka japonského Řádu vycházejícího slunce po svém příjezdu do Opavy, kde ji čekala také beseda po projekci dokumentu Olgy Sommerové Věra 68.

  • „Připravili jsme třicet tři akcí, kterými chceme ukázat, co tyto dva mimořádné společenské fenomény, jako je umění a sport, spojuje. Prozkoumáme jejich emocionální a morální náboj, společenský, politický a historický dopad. Sport jako drama, komedie i tragédie v Shakespearových hrách,“ říká dramaturg festivalu Petr Rotrekl.

Velký prostor mají filmy, mnohé jsou z japonské produkce a dostaly se do Česka díky festivalu Eiga-Sai. Festival přinese také ty nejzásadnější filmy z olympijského prostředí. Jako Ohnivé vozy, drama oceněné čtyřmi Oscary, které sleduje osudy britských běžců z pařížské olympiády roku 1924. Následuje Přehlídka národů - Olympia, první část filmu Leni Reifenstahlové zachycujícího Hry v Berlíně roku 1936, který je zatracován jako propaganda fašismu a zároveň oceňován jako klenot kinematografie.

V Opavě začal 18. ročník festivalu Další břehy

Na programu je i film Tokijská olympiáda z roku 1965, ve kterém dostala prostor také její hvězda Čáslavská. Renomé tohoto snímku vedlo k dalšímu výjimečnému dílu z olympijského prostředí s názvem Viděno osmi. Osm významných světových režisérů, mezi nimi Miloš Forman, Arthur Penn nebo Mai Zetterlingová, přineslo svůj pohled na vybranou sportovní disciplínu i atmosféru olympijských her v Mnichově roku 1972.

Speciálně pro Další břehy vznikly dva výstavní projektyOta Pavel - „Sport je jako pivo, nedá se ničím nahradit“ a Sokol v umění. Výstava věnovaná Otu Pavlovi bude k vidění od středy v Obecním domě, Sokol v umění začne 16. dubna v Domě umění.

Divadelní část reprezentuje například Cirk La Putyka nebo autorské představení pražského A studia Rubín Federer a Nadal s Jakubem Prachařem, Markem Taclíkem a Petrem Kolečkem, který je také autorem textu. Do Opavy přijede také Jaroslav Dušek s divadlem Vizita s improvizačním kusem nazvaným Nagano čili Hokej v opeře nebo Ostrov Hokej-do.

  • "Ve festivalových programech z filmového plátna, divadelního i koncertního pódia, galerie, tanečního parketu nebo literárního salónu se diváci dozvědí tajemství úspěchu i neúspěchu lidského konání, které usiluje o krásu a hledání hranic našich psychických i fyzických možností," shrnuje svůj dramaturgický záměr zakladatel festivalu Zdeněk Rotrekl.

Další břehy, jejichž součástí jsou i sportovní exhibice nebo worshopy, budou v Opavě do 27. dubna.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)