Předskokani Hirsta v GASK: Mona Lisa a Mucha

Kutná Hora – Tvorbu Damiena Hirsta měla Galerie Středočeského kraje podle původního plánu představit návštěvníkům už na podzim, výstavu ale z organizačních důvodů přesunula na prosinec tohoto roku. Pokud bude vyjednávání galerie úspěšné, otevření expozice se zúčastní anglický umělec osobně. V říjnu GASK místo Hirsta představí speciální výtvarný projekt, jehož jádrem bude slavný obraz krále pop artu Andyho Warhola Dvojitá Mona Lisa, kterou bude mít česká veřejnost možnost vidět vůbec poprvé. Na listopad pak chystá výstavu děl Alfonse Muchy.

Warholův obraz Dvojitá Mona Lisa má významné postavení v umělcově tvorbě i v dějinách umění, galerie ho pro výstavu získala ze soukromé sbírky. Andy Warhol převedl v roce 1980 slavnou Mona Lisu technikou sítotisku na plátno. Více než reinterpretace historické tradice zajímal Warhola moderní kult Mony Lisy, která ve dvacátém století pronikla do populární kultury a získala status superstar.

V roce 1963 způsobila putovní výstava Mona Lisy po muzeích ve Washingtonu a New Yorku doslova masové šílenství. Pro americká média se tehdy stala renesanční dáma stejnou hvězdou jako herečka Marilyn Monroe. Tento výstavní projekt bude pro veřejnost zpřístupněn ve čtvrtek 28. října.

Díla Damiena Hirsta bylo možné vidět v létě 2009 v pražském Rudolfinu. Výstava v GASK bude jakousi esencí Hirstovy tvorby a klíčové tvorby jeho pěti nejdůležitějších uměleckých okruhů. Ať už jsou to žraloci z oblasti přírodovědné, lékárny z okruhu farmacie, nebo proslulé obrazy z teček tzv. dot paintings. České veřejnosti bude prý dílo Damiena Hirsta představeno v tak velkém rozsahu vůbec poprvé. Autor může na projektu spolupracovat v časovém termínu, který umožní otevřít výstavu na začátku prosince tohoto roku.

Výstava Petra Wittlicha s názvem Alfons Mucha: Tváře začne 10. listopadu a bude se soustředit na Muchovo pojetí ideální ženské postavy a krásy. Výstava bude členěna do osmi okruhů od fotografií z Muchova pařížského ateliéru přes plakáty s herečkou Sarah Bernhardtovou, fotografické práce pro German Theatre v New Yorku až k plakátům, zvoucím k návštěvě výstavy cyklu Slovanské epopeje.

Fotografie Alfonse Muchy
Zdroj: ČT24/Muchova nadace