Epopej opět u soudu: Praha chce přístup k obrazům

Praha - Pražští galeristé se znovu obrátili na znojemský soud s žádostí, aby jmenoval soudního vykonavatele. Tento soudem určený člověk by měl v Moravském Krumlově dohlédnout na to, aby restaurátorům nebylo bráněno v práci při svěšování pláten Muchovy Slovanské epopeje a při jejich převozu do Prahy. O jejich požadavku rozhodne znojemský soud koncem tohoto nebo příští týden. Městský úřad v Moravském Krumlově v pondělí Slovanskou epopej exekučně zajistil a galeristy nechce k obrazům vůbec pustit.

Na znojemský soud se Praha podle Bufky obrátila s žádostí o soudního vykonavatele už minulý týden poté, co radnice v Moravském Krumlově odvoz obrazů Alfonse Muchy opětovně zakázala; dnes Praha podala doplnění do žádosti o nové důkazní materiály. Výkon rozhodnutí může mít více podob - od vydání dokumentu nařizujícího zpřístupnění díla galeristům až po návštěvu soudního úředníka, který na tento akt přímo v moravskokrumlovském zámku dohlédne.

Pražští galeristé ani dnes do Moravského Krumlova nedorazili. „Nedá se dělat nic jiného než čekat, výstavní prostory jsou zapečetěny a my nemáme možnost pokračovat v práci,“ uvedl ředitel Galerie hl. města Prahy Milan Bufka.

Vstup Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)

Tým restaurátorů byl prozatím rozpuštěn a bude se čekat na to, až se k situaci vyjádří znojemský soud. Bufka ČT24 řekl, že i kdyby byl vykonavatel jmenován ještě během týdne, restaurátoři dříve než v pondělí v práci pokračovat nebudou.

Spor o epopej má ale podle krumlovského starosty Jaroslava Mokrého dvě roviny. V první šlo o při mezi Krumlovem a Prahou o vydání díla. Tato záležitost je podle starosty uzavřena soudním rozhodnutím, podle něhož musí město dílo vydat.

„Město, tedy jeho politická reprezentace ale ničemu nebrání. Pro něj celá záležitost skončila tím, že Praze obrazy předala. Tím je tato věc uzavřena, a žádost o výkon rozhodnutí ve vztahu k Moravskému Krumlovu je tedy nesmyslná,“ prohlásil dnes právní zástupce části Muchových potomků Roman Koucký.

Epopej byla podle něho v pondělí zabrána na základě zcela jiné pře, a to mezi Prahou a částí Muchových potomků. Zpochybňují to, že je Praha majitelem epopeje. Podle nich by Praha neměla s obrazy nakládat, dokud o vlastnictví nerozhodne soud. O pondělním zapečetění obrazů tedy nerozhodla krumlovská samospráva, ale městský úřad coby státní orgán. Chce tím dosáhnout toho, aby mezi oběma stranami panoval až do vyřešení jejich pře takzvaný pokojný stav.

  • Slovanská epopej autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1824/182335.jpg
  • Městská policie hlídá vstup do zámku Moravský Krumlov na žádost jeho majitele, společnosti Incheba, která chce zabránit vstupu zástupců Prahy. autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2013/201278.jpg