Favoritem „Bookera“ je jednopísmenný román

Londýn - V Londýně bude dnes udělena Man Bookerova cena pro anglicky píšící autory mimo Spojené státy. Šestici autorů, kteří mají šanci získat nejprestižnější ocenění pro anglicky psaný román, vybrala porota do užšího výběru před měsícem. Mezi nominovanými je i Australan Peter Carey, jenž by se v případě vítězství mohl stát prvním spisovatelem, který by Man Bookerovu cenu získal potřetí. Hlavním favoritem sázkových kanceláří je ale Angličan Tom McCarthy.

Sedmašedesátiletý Carey je spolu s Jihoafričanem J. M. Coetzeem a již zesnulým J. G. Farrellem jediným autorem, který získal cenu dvakrát. Jeho nominovaný román Parrot and Olivier in America byl inspirován cestami francouzského filozofa Alexise de Tocquevillea po Spojených státech ve 30. letech 19. století.

Kromě Careyho není v užším výběru žádný další držitel ceny, nicméně Jihoafričan Damon Galgut (In a Strange Room, Ve zvláštním pokoji) a Howard Jacobson (The Finkler Question, Finklerova otázka) byli v minulosti v užším výběru. „V Jacobsonově knize figuruje jako hlavní hrdina český učitel na britské vysoké škole,“ podotkl zpravodaj ČT Ivan Kytka, že po loňském Skleněném pokoji Simona Mawera se dá i letos v Man Bookerově ceně najít česká stopa.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Tom McCarthy, který je favoritem sázkových kanceláří, pro svůj první román nemohl najít vydavetele. Mezi finalisty se nyní dostal se svým třetím románem s jednopísmeným názvem C. Porota také vybrala román Room (Pokoj) od Irky Emmy Donoghueové o matce a synovi, kteří jsou drženi v zahradním altánu, dílo je z části inspirované zločiny Josefa Fritzla. Výběr doplňuje Andrea Levyová s románem The Long Song (Dlouhá píseň) o posledních letech otroctví na Jamajce.

Bookerova cena, od roku 2002 přejmenovaná na Man Bookerovu cenu, se uděluje anglicky píšícím autorům mimo USA. Byla založena v roce 1969 jako protiváha Goncourtově ceně ve Francii. Vítěz si odnese cenu 50 tisíc liber.

Finalisté Man Bookerovy ceny 2010
Zdroj: ČT24