Krumlovská točna bude nová, ale na svém místě

Český Krumlov - Dlouhodobé spory, zda se otáčivé hlediště v Českém Krumlově bude stěhovat, nebo ne, pravděpodobně ukončilo dnešní zasedání komise ministerstva kultury. Rozhodla o tom, že točna zůstane na stejném místě v zámecké zahradě, ale nahradí ji nová. Musí být demontovatelná a na její novou podobu bude vypsána architektonická soutěž. Této alternativě jsou nakloněni čeští památkáři i výbor UNESCO, na jehož seznam Český Krumlov patří.

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově zůstane, nahradí ho ale nové (zdroj: ČT24)

Architektonická soutěž na točnu bude mít parametry mezinárodní, dvoukolové a vyzvané soutěže. Navíc další podmínkou je, že otáčivé hlediště bude mít maximálně dosavadní kapacitu 650 míst. Náklady na vybudování nové točny bude hradit její majitel, kterým jsou České Budějovice.

  • ministr kultury Daniel Herman: „Sdílíme názor, že památky nemohou být jen statické a nevyužívatelné, vracíme se k barokní době, kdy se na zámeckých zahradách běžně odehrávala divadelní představení.“

Podle jejich primátora Juraje Thomy (OPB) se cena nové točny bude pohybovat v řádech desítek milionů korun. „Vlastní investici v tuto chvíli konkrétně nepředjímáme. Začíná nové programové období, kde mohou být i výzvy na revitalizaci památek, ve kterých bychom mohli zažádat o podporu,“ řekl Thoma.

Generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková připustila, že v minulosti byla proti současné podobě otáčivého hlediště v prostorách zámeckého parku. Podle ní však dnes stanovené kroky změní i náhled památkářů na tuto problematiku.

„Točna musí být demontovatelná, aby autenticita a integrita světové památky zůstala aspoň po polovinu roku nedotknutá a aby bylo možno vnímat zahradu v těch jejích vysokých památkových hodnotách,“ řekla. Dodala, že i při zachování kapacity otáčivého hlediště by nová točna měla být objemově menší a nižší.

Pohled z otáčivého hlediště
Zdroj: Jan Halady/ČTK

O modernizaci scény se vždy zasazovali představitelé Jihočeského kraje, Českých Budějovic a Českého Krumlova. Před časem podepsaly tisíce lidí petici na podporu zachování točny na jejím současném místě.

Točna není jediná

Kompromisní řešení s demontovatelnou točnou vychází z podobných příkladů ve světě. Obdobné řešení je uplatněno například při divadelních představeních ve Francii na Neptunově bazénu zámku ve Versailles nebo na zámku Chambord v údolí řeky Loiry. Budoucnost českokrumlovské točny, kde se konají divadelní představení 56 let, byla dlouhodobým problémem, kterým se zabývaly i předchozí vlády.

OTÁČIVÉ HLEDIŠTĚ V KOSTCE:

  • Otáčivé hlediště se současnou kapacitou 650 míst je od roku 1958 součástí divadla umístěného v zahradě českokrumlovského zámku.
  • Jeho autorem je scenárista Joan Brehms, který byl po válce výtvarníkem v českobudějovickém divadle. Diváci sedí na takzvané točně, která se během představení může pohybovat ze strany na stranu.
  • Prvním představením na točně byla 9. června 1958 Jiráskova Lucerna. Tehdy se na ni vešlo pouze 60 diváků a k pohybu jeviště byla zapotřebí síla 40 lidí. Již rok po vzniku se ale kapacita hlediště zvýšila na 400 a od roku 1960 lidskou sílu nahradily elektromotory.
  • Dnešní podobu dala hledišti rekonstrukce z let 1989 až 1993, která opět zvýšila jeho kapacitu. K pohybu točny byly nainstalovány čtyři elektromotory. Veškerou techniku dnes řídí kabina nad hledištěm. Hraje zde zejména Jihočeské divadlo z Českých Budějovic.
  • Po zařazení Krumlova na seznam světového kulturního dědictví UNESCO v roce 1992 vznesli zástupci této organizace proti otáčivému hledišti námitky. Vadil jim fakt, že točna je v blízkosti letohrádku Bellarie, což je nejcennější stavba zahradní architektury v ČR. Autentický prostor barokní zahrady je tak podle památkářů rušen.
  • Stát se s nimi tehdy dohodl na odstranění točny do jara 1999. Ministerstvo kultury později lhůtu ještě několikrát posunulo. V roce 2010 se zástupci ministerstva kultury, města a Jihočeského kraje dohodli na tom, že točna zůstane na svém místě do roku 2015.
  • UNESCO ale opětovně vyzývalo, aby ČR urychlila demontáž otáčivého hlediště. Tuto krajní možnost však část veřejnosti přijímá kriticky, tisíce lidí se k tomu vyjádřily v petici.
  • Ministerstvo kultury dnes rozhodlo, že točna zůstane na stejném místě v zahradě. Hlediště musí být demontovatelné a na jeho novou podobu bude vypsána architektonická soutěž. Vlastníkem zámecké zahrady je stát, respektive Národní památkový ústav, otáčivé hlediště patří městu České Budějovice, provozovatelem točny je Jihočeské divadlo.