„Miluji vás, drahoušku Frede!“ vrká Kurtizána z Ungeltu

Praha – Chantal Poullainová si vyzkouší roli kurtizány. Stejnojmennou hru totiž uvádí Divadlo Ungelt 24. dubna v premiéře. Sekundovat jí bude kolega Igor Ozorovič, který je jinak členem činoherního souboru Národního divadla a v Kurtizáně si zahraje jejího partnera. Jeho matku pro změnu ztvární Regina Rázlová. Ta se díky této roli po dvaceti letech vrací na jeviště.

Autorem dramatizace a režisérem je Pavel Ondruch. Jak se zdá, soubor čekají samá poprvé. „Poprvé uvádíme dobový výtvarný milostný příběh. Poprvé byla v Ungeltu hra napsána na tělo naší herecké hvězdě. Poprvé se tu objeví dramatizace literární předlohy a poprvé bude naše představení režírovat jeho autor,“ prohlásil ředitel scény Milan Haš.

Sidonie-Gabrielle Colettová situovala velkou část svého vrcholného díla včetně předlohy této dramatizace do období Belle Époque a stala se průvodcem po tajích francouzské kultury a společnosti počátku dvacátého století. Literárka stihla za svůj život napsat přes padesát románů, největší pozornost sklidily dvě novely o „drahouškovi“ Fredovi.

Román Chéri (Drahoušek z roku 1920) je stejně jako většina jejího díla silně autobiografický. Nejen proto, že vychází z milostné zkušenosti s nevlastním synem, ale i proto, že celý koncept se nápadně přibližuje osobnosti samotné autorky. V popředí je příběh mladého požitkáře Freda. Ten vzplane láskou ke starší ženě, která ho spolu s jeho matkou vychovávala. Vášnivý vztah musí logicky skončit, neboť na konci prvního románu, stejně jako na konci dramatizace v Ungeltu, obě postavy pochopí, že jejich vztah není možný, ačkoli by si to přály.

„Je fascinující, jak může být 'nevysoká' zábavní literatura vysokou. Stačí, když umíte psát jako tato nekonvenční žena z přelomu století,“ uvedl Ondruch, kterého znalost člověka, především ženy a lidské sexuality, a odzbrojující kombinace vtipu a romantiky šokovala.

Vydáno pod