Rekonstrukce Bílého zámku v Hradci po 35 letech skončila

Hradec nad Moravicí - Skončila třetí etapa rekonstrukce Bílého zámku v Hradci nad Moravicí, která trvala pětatřicet let a stála zhruba sto milionů. „Je to historický okamžik. Fotografie ukazují, že v roce 1979 to byla totální ruina bez oken i částí střechy,“ připomenul kastelán Radomír Přibyla. Dnes poprvé provede hosty nablýskaným soukromým knížecím bytem, který by měl odpovídat tomu, jak tam šlechta žila koncem 19. století. Bílý zámek je nejstarší z komplexu, který dále tvoří Červený zámek, Bílá věž a anglický park o rozloze téměř 140 hektarů.

V místě dnešního zámeckého areálu v Hradci nad Moravicí žili lidé už od pravěku. Gotický hrad tam v polovině 13. století založil Přemysl Otakar II. Vystřídalo se tam mnoho panovníků a hrad prošel mnoha přestavbami. V 16. století ho stavitelé proměnili na renesanční zámek. Pro rozšířenou expozici Bílého zámku a poslední část rekonstrukce jsou důležité roky 1778 až 1945, kdy Hradec patřil knížecímu rodu Lichnovských, do jejichž komnat právě vede nová prohlídková trasa.

Klavír, na který hrál Beethoven

Průvodci zavedou návštěvníky do velkého a malého přijímacího salonu, pracovny kněžny, její ložnice a budoáru. „V hudebním pokoji máme klavír, který nechali Lichnovští přivézt z Paříže speciálně pro Ludwiga van Beethovena, který tam v roce 1806 tři měsíce hrál a skládal,“ uvedl kastelán. Prohlídky zahrnují již dříve zpřístupněné historické interiéry - čítárnu, knihovny, jídelnu, rokokový dámský pokoj, společenské sály, lovecký salón, zámeckou kapli, erbovní sál a další.

Koncem 19. století nechali Lichnovští postavit Červený zámek, který odděloval a zároveň chránil historický objekt od městečka. Ještě předtím postavili Bílou věž. Na počátku 20. století zámek také zpřístupnili veřejnosti. Z Hradce se stalo centrum kultury, především hudebního života, o čemž svědčí pobyt Ludwiga van Beethovena, Ferenze Liszta a dalších hudebníků a literátů.

Minulost připomene potomek Lichnovských z Brazílie

Po vzniku Československa stát zámek Lichnovským zkonfiskoval, o čtyři roky později ho otevřel návštěvníkům. Od roku 1979 byl kvůli špatné statice uzavřen a začala postupná rekonstrukce. Návštěvníci se tam vrátili až v roce 1996. Červený zámek slouží kulturním a komerčním účelům.

Spojení s dávnou minulostí zprostředkuje od 8. května v městské galerii výstava potomka knížecího roku Lichnovských Eduarda Lichnowského žijícího v Brazilii. Přiveze obrazy, které vychází z fotografií z bohatého rodového archivu.