Zlín žije přízviskem designový

Zlín – Poznejte příběh českého designu, láká festival Meet Czech Design. Ve Zlíně odstartoval ve čtvrtek, jak jinak než s přízviskem Boty, které dobývají svět. Jedním z vrcholů přehlídky je vyhlášení výsledků pátého ročníku mezinárodní soutěže Talent designu. Vítězové budou známi dnes večer. Meet Czech Design bude po Zlíně pokračovat v Novém Boru, Mladé Boleslavi, Praze a Brně.

Design nadšených amatérů představují rukodělné výrobky ze známého internetového serveru Fler. Design z dílen profesionálů zase regionální firmy. A design velkých nadějí budoucnosti mezinárodní soutěž Talent designu. Zlín se na tři dny stal městem s přízviskem designové. Přehlídka nabízí celkem 13 výstav, přes deset přednášek a řadu dalších akcí.

Jedním z vrcholů je právě dnešní vyhlášení soutěže Talent designu, které koná večer v Kongresovém centru ve Zlíně. Hodnotit se budou práce ze všech oblastí – od designových výrobků, skla a porcelánu, přes textilní a obuvnický design až po originální návrhy interiérů.

Zlín jako inspirace

Město Zlín představovalo v minulosti světovou špičku v oblasti průmyslového designu a inovativních technologií. I proto zlínský zámek představuje designéry, kteří se ve městě narodili či studovali nebo se nechali Zlínem inspirovat. Na stejném místě je instalována také výstava Zlín – kolébka českého designu, která prezentuje počátky výuky ve městě, kde firma Baťa v roce 1939 založila Školu umění.

„První část výstavy je věnována meziválečnému pedagogickému úsilí o využití nových progresivních a nekonvenčních metod ve vzdělávání a výchově mladých žáků i pracovníků firmy Baťa. Další část výstavy je věnována tvorbě Zdeňka Kováře – žáka, spolupracovníka a následovníka Vincence Makovského. Kovář ve Zlíně v roce 1947 založil obor tvarování strojů a nástrojů. Jeho činnost od konce 40. a během 50. let slavila řadu mezinárodních úspěchů,“ uvedla zástupkyně pořadatelů Michaela Klofcová.

Další výstavy se uskuteční v kulturním institutu Alternativa, krajské knihovně i městských parcích. Jednou z hlavních akcí bude páteční vyhlášení výsledků pátého ročníku mezinárodní soutěže Talent designu v Kongresovém centru. Součástí večera bude také módní přehlídka prací studentů ateliéru oděvu zlínské univerzity a Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě. Na stejném místě se bude v sobotu konat Fashion night pro milovníky současné designové módy.

Po Zlíně se Meet Czech Design stěhuje s podtitulem Tajemství za skleněnou oponou do Nového Boru. Na ten naváže Roztočte kola designu v Mladé Boleslavi, pražská Pavučina designu a přehlídku zakončí Mozaika grafického designu v Brně.

Vstup Josefa Kvasničky z Meet Czech Design (zdroj: ČT24)