Dylana jako malíře přestavuje galerie na Manhattanu

New York – Dosáhl na vrchol v mnoha uměleckých oborech. Získal Grammy, literární Pulitzerovu cenu i Oscara – jako malíř ale není Bob Dylan příliš známý. Newyorská galerie The Ross Art nyní bude do konce května vystavovat Dylanova díla, která vznikala paralelně s jeho písněmi, tedy více než 50 let.

Bob Dylan malíř (zdroj: ČT24)

Malováním doprovázel Bob Dylan svou hudební kariéru od 60. let. I od roku 1989 po rok 1992 si na cestách po Americe, Evropě a Asii dělal skici. Jako obrazy je ale poprvé spatřila veřejnost docela nedávno. Dnešní podoba série Drawn Blank pak vznikla z původních kreseb přenesených digitální technikou na ruční papír.

V roce 2007 oslovilo Boba Dylana německé muzeum. Podmínkou však bylo, aby kresby zvětšil a doplnil barvami. Tak vznikla putovní výstava. Po Německu následoval Londýn a pak další světové metropole. Výstava akvarelů a kvašů jednoho z nejznámějších světových hudebníků je ale i dnes pro mnohé srdeční záležitostí. „Bob Dylan není nový Picasso. Ale ani my ani on si to nemyslí,“ tvrdí kurátor Dánské národní galerie Casper Konrad.

Desítky pláten ze série Drawn Blank vystavuje galerie The Ross Art na Manhattanu do 30. května. Některá díla jsou dokonce na prodej. Část výtěžku pak na přání autora půjde na charitativní účely, tedy na podporu výzkumu leukémie, rakoviny a AIDS.

Mimochodem, Dylanova výstava se zatím v Česku neplánuje. Sám zpěvák zde ale představí to, co všichni znají nejlépe, tedy pěvecké umění, už tento rok – konkrétně 2. července na pražském koncertě.