Kevin Spacey nechce zamrznout. Přitápí si divadlem

Londýn - Herec Kevin Spacey si v Hollywoodu může vybírat role, on ale čím dál tím víc spíš než k věčné filmové slávě tíhne k té pomíjivé divadelní. Svou vášeň pro jeviště se všem, které to udivuje, rozhodl vysvětlit v dokumentu Now: in the Wings on a World Stage.

Kevin Spacey si vybral divadlo (zdroj: ČT24)

Hrdina politického seriálu House of Cards a dvojnásobný držitel Oscara (za krimidrama Obvyklí podezřelí a filmový hit Americká krása) vyskočil z rozjetého hollywoodského vlaku a od roku 2003 je uměleckým šéfem londýnského divadla Old Vic. V režii Sama Mendese (mimo jiné režiséra Americké krásy) se na jeho jevišti proměňuje v Shakespearova Richarda III.

„Spousta lidí se mě ptá: 'Proč děláš divadlo? Nechápeme to. Není divadlo nuda? Proč radši netočíš filmy a nevyděláváš spoustu peněz?' Tak jsem natočil tenhle film jako odpověď na jejich otázky,“ vysvětli Spacey, co jej vedlo k dokumentárnímu vyznání své náklonnosti k divadlu.

Dokument režíruje nováček Jeremy Whelehan. Odkrývá zákulisí divadelní produkce a turné mezinárodní skupiny The Bridge Project, kterou dal čtyřiapadesátiletý Spacey dohromady se Samem Mendesem. „Nezáleží na tom, jak jste dobrý ve filmu nebo televizní show. Nikdy to nebude lepší. Je to zamrzlé. V divadle můžete být zítra nebo třeba za dva týdny lepší než dnes,“ prozradil Spacey, co jej na divadle přitahuje. 

Snímek Now: in the Wings on a World Stage už měl premiéru v New Yorku, v příštích týdnech bude v distribuci po Spojených státech a ke stažení na internetu.