Dokonalá replika? V Luxoru mají dvě hrobky Tutanchamona

Káhira - V Luxoru vyrostla replika slavné hrobky faraona Tutanchamona. Španělská společnost Factum Arte, která se specializuje na záchranu památek, ji vytvořila podle trojrozměrných snímků. Zatímco hrobka měla chránit panovníkovo mrtvé tělo, její přesná replika má ochránit původní prostor od turistů. Pod jejich náporem totiž památky výrazně trpí.

Do původní hrobky, která je nedaleko své kopie, bude vstup stále možný, ale za vyšší vstupné. Zatímco za vstupenku do repliky návštěvníci zaplatí v přepočtu 140 korun, originál budou moci spatřit za dvojnásobek. Podle ministra pro cestovní ruch Hišáma Zaazúa by to mělo pomoci uchránit hrob před davy turistů a přilákat návštěvníky do Luxoru.

Tutanchamonova hrobka je stará 3000 let a patří mezi 63 známých hrobů v Údolí králů. Je první ze vzácných památek egyptské historie, jíž se egyptské úřady rozhodly prodloužit životnost vytvořením přesné kopie. „Originální hrob byl sice vyzdoben na věčnost, ale nepočítalo se s tím, že do něj budou proudit davy návštěvníků,“ říká Adam Lowe, který je ředitelem madridské nadace Factum Arte, jež se na vytvoření repliky podílela.

Dalších 3000 let

„Počítače dokáží zpracovat obrovské množství dat a umožňují nám všechno zdigitalizovat, přenést někam jinam a znovu to postavit bez významné ztráty informace,“ vysvětluje Adam Lowe. „Mým snem je, aby vydržela 3000 let. Cílem bylo postavit nejen maketu, která by byla dobrá pro turisty, kteří si řeknou, že vypadá podobně, ale vytvořit takovou napodobeninu, která dokáže přenést i stav a atmosféru originálu.“

Po Tutanchamonově hrobce má následovat výstavba replik míst posledního odpočinku dalších slavných panovníků Starého Egypta, například faraona Sethiho nebo královny Nefertari. Kritici však upozorňují, že lidé do Egypta nejezdí kvůli kopiím, ale právě kvůli originálům. Zastánci však trvají na tom, že je původní památku třeba chránit.

Cestovní ruch je pilířem egyptské ekonomiky. Po revoluci v roce 2011 se příjmy z něj propadly o víc než 30 procent. Když se situace začala zlepšovat, přišlo loni nové násilí a s ním svržení prezidenta Muhammada Mursího i represe proti islamistům. Příjmy z turistiky za první tři měsíce letošního roku byly ve srovnání s loňskem o 43 procent nižší.