Pražské jaro hezky česky

Praha - Šest skladeb českých autorů ve světové premiéře zazní na 69. ročníku festivalu Pražské jaro. Česká hudba je pilířem letošního programu. Mezinárodní hudbení přehlídku zahájí tradičně 12. května, tedy v den výročí úmrtí Bedřicha Smetany, jeho cyklus symfonických básní Má vlast.

Rafael Kubelík se vrací na Pražské jaro (zdroj: ČT24)

V podání České filharmonie pod taktovkou jejího šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka bude zahájení poctou Rafaelu Kubelíkovi, od jehož narození uplyne v červnu sto let. V roce 1990, po návratu z emigrace, do níž odešel po komunistickém puči v únoru 48, dirigoval Mou vlast na tehdejším Pražském jaru.

  • "Má vlast byla stěžejním dílem v mnoha aspektech života mého otce. Na úrovni hudební Smetanovu Mou vlast často dirigoval a cyklus nahrál sedmkrát s předními orchestry světa. V jeho chápání hudby jako prostředku ke zlepšení lidstva byla má vlast ideálním prostředkem v jeho boji za osvobození od jakékoliv formy totality," připomněl dirigentův syn Martin Kubelík.

Zahájení 69. ročníku z pražského Obecního domu bude přenášet Česká televize (od 20:00 na ČT art) a Český rozhlas.

Výrazný prostor v programu bude mít letos vzhledem k Roku české hudby tuzemská tvorba. Například 15. května zazní v podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou Petra Altrichtera premiéra Houslového koncertu, který na objednávku Pražského jara zkomponoval Adam Skoumal. Iniciátorem zakázky byl americký hudebník Shlomo Mintz. „Jeho zadání bylo jasné: žádné velké experimentování, žádná atonalita, klasická třívětá forma a virtuózní houslový part,“ podotkl Skoumal.

Česká filharmonie
Zdroj: ČT24/Česká filharmonie

Na koncertu 19. května v prostorách Anežského kláštera zájemci uslyší v podání ansámblu Konvergence pět českých skladeb ve světové premiéře. Českou dramaturgii nabídne také 21. května koncert Moravské filharmonie Olomouc s violoncellistou Mischou Maiským. V podání Janáčkova tria pak 23. května v Anežském klášteře zazní premiéra další skladby napsané na objednávku Pražského jara, kterou je Příběh pro klarinet, housle, cello a klavír od Jiřího Gemrota. Koncert 2. června pod taktovkou Vladimíra Válka nabídne díla Luboše Fišera, Jaroslava Ježka a Bedřicha Smetany. Českou hudbou bude prostoupena i komorní řada Pražského jara.

Festival potrvá do 2. června. Dvě třetiny vstupenek jsou už prodány, mimo jiné na zahajovací koncert, přestože bude mít letos dvě reprízy. 

PRAŽSKÉ JARO V ČESKÉ TELEVIZI

  • ČT odvysílá 12. 5. (od 20:00 na ČT art zahajovací koncert letošního ročníku. Záznam koncertu, vyrobený Českou televizí odvysílá například rakouská stanice ORF 3 i kulturní kanál ARTE v Německu a ve Francii a zahraniční televizní stanice v dalších zemích včetně Číny, Japonska či Jihoafrické republiky.
  • Na festival Pražské jaro navnadí ČT art diváky už 10. 5. premiérovým uvedením koncertu z loňského ročníku festivalu, na němž hrál Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením dirigenta Libora Peška.
  • ČT art pořídí také záznam letošního vystoupení Pavel Haas Quartetu
  • Kromě těchto koncertů budeme od poloviny května až do začátku června vysílat i dvacet vydání pořadu Echo Pražského jara, a to nejzásadnější z festivalového dění zachytí i v připravovaném dokumentu.