Umění 20. století jako na dlani – tahák NG

Praha - Národní galerie připravuje svou nejvýznamnější výstavu za posledních dvacet let. Na projekt Monet - Warhol dorazila už do pražského Veletržního paláce slavná díla z kolekce Rity a Herberta Batlinerových, která představují jednu z nejdůležitějších evropských sbírek. Sbírku vlastní vídeňské muzeum Albertina. Národní galerie přiváží do Prahy díla, která nejsou v českých sbírkách zastoupená, obrazy a plastiky moderního umění od počátku 20. století po současnost, od legendárních Leknínů otce impresionismu Clauda Moneta po zásadní jména současné evropské a americké scény v čele s Andym Warholem. Expozice Monet - Warhol začne 13. října a potrvá do ledna příštího roku.

„Vedle velkých jmen moderny 20. století jsou zde také jména umělců, jejichž díla můžeme většinou vídávat buď v evropských, nebo amerických muzeích, jako je Hans Hoffmann, Moris Luise apod.,“ upozornila kurátorka výstavy Olga Uhrová.

Výstava Monet - Warhol vznikla na základě politiky vzájemných výměn a zápůjček mezi muzei a galeriemi, kterou Národní galerie začala praktikovat.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

„Pro takto náročnou expozici je zapotřebí nejdřív mít prostor, který odpovídá klimaticky i světelně, to je důležité, bez toho to nejde. Dále je nutné získat pojištění, jež jsme řešili tak, že jsme na to dostali státní záruku, protože některé ceny jsou opravdu velmi vysoké,“ předestřel základní problematiku velkých výstav ředitel NG Milan Knížák.

Naposledy uspořádala Národní galerie takto významou výstavu v roce 1988, kdy představila díla ze sbírek Gugenheimova muzea. Tehdy vedle klasické moderny ukázala v Česku vůbec poprvé třeba jeden z prvních obrazů Jacksona Pollocka.

  • Příprava výstavy Monet - Warhol v NG autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2002/200166.jpg
  • Milan Knížák při přípravě výstavy v NG autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2002/200155.jpg
Vydáno pod