Mapu do ruky a připoutat. S Čapkem a škodovkou napříč Británií

Praha – Před devadesáti lety se v květnu vydal Karel Čapek na slavnou cestu po Velké Británii. Z jeho zážitků pak vznikl cestopis Anglické listy, který si oblíbili i samotní Britové. Čapkovu cestu i knihu v Londýně připomene jízda veteránu Škody Popular. Ta vyrazí od české ambasády na trasu dlouho čtyři tisíce kilometrů stejně jako tehdy slavný spisovatel.

90 let od cesty Karla Čapka napříč Anglií (zdroj: ČT24)
  • „Naše auto má sice střechu, ale úspěch je to jenom dílčí, protože bočnice jsou celé otevřené. Takže máme pršipláště, jsme otužilí a doufáme, že déšť brzy poleví,“ prohlašuje posádka Škody Popular. Stejný model vlastnil i sám Čapek. Do kopce nejede rychleji než třicítkou a po rovince maximálně osmdesát kilometrů za hodinu.

Ani po devadesáti letech se Anglie moc nezměnila. Parky, které Čapek obdivoval, nikam nezmizely, stejně čilý zůstává i dopravní ruch. Novinové stánky mají pořád k dostání The Guardian stejně jako v roce 1924, a právě ten také tehdy tiskl Anglické listy na pokračování.

Čapek dorazil na ostrovy jako uznávaný literát. „Už byla známá jeho díla R.U.R., Ze  života hmyzu bylo přeloženo. Reportáže, které tu na své cestě pořídil během asi šesti týdnů, měly v Anglii obrovský úspěch,“ uvedla ředitelka Památníku Karla Čapka Kristina Váňová.

Anglické listy vyšly hned pětkrát a během druhé světové války si je oblíbili i čeští letci.

Čapek se do Británie dostal díky pozvánce londýnského PEN klubu a v Anglii, Skotsku a Walesu strávil osm týdnů. Během návštěvy se setkal s tamními významnými spisovateli i s hereckými představiteli postav jeho R.U.R.

Přibližná trasa

Londýn – Lincoln – York – Durham – Edinburgh – Killin – Kenmore – Ballinluig – Inverness – Dingwall – Kyleakin – Mallaig – Glasgow – Lake District – Keswick – Liverpool – Carnarvon Castle – Snowdon – Bangor – Chester –  Exeter – Plymouth – Dartmoor – Salisbury – Londýn