Běž, Forreste! Hartlův Gump je podle veřejnosti nejlepší audiokniha

Praha – Čeští čtenáři-posluchači už znají nejlepší audioknihu za rok 2013. Určili jí převyprávěný román Forrest Gump, který načetl herec Jan Hartl a vydala agentura Kristián. Druhé místo ve stejné kategorii obsadily Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, které načetl Oldřich Kaiser a vydal Radioservis. Ceny Audiokniha roku se dnes předávaly na veletrhu Svět knihy.

Porota vybírala z šestaosmdesáti audioknih, jež vyšly v minulém roce. Ceny se rozdělily mezi šest kategorií, o ceně posluchačů rozhodlo přes patnáct set hlasujících.

V kategorii Nejlepší jednohlasá audiokniha se na prvních příčkách podle poroty umístili favorité posluchačů, jen v obráceném pořadí:

  • Jo Nesbo – Nemesis (Radioservis)
  • Jaroslav Rudiš – Národní třída (OneHotBook)
  • Andrzej Sapkowski – Zaklínač (Audiotéka.cz)

Nejlepší audioknihou pro děti je titul Arnošta Goldflama Tatínek 002, který on sám interpretuje a vyšel u společnosti Audioberg. Porotě se od stejné společnosti líbila i známá dětská detektivka Ericha Kästnera Emil a detektivové, kterou načetli Marek Eben, Dana Batulková, Jiří Lábus, Arnošt Goldflam, Josef Somr a Oldřich Navrátil s dětmi z Dismanova rozhlasového dětského souboru.

O třetí a čtvrtou příčku se dělí populární Deník malého poseroutky (CooBoo) a Šrutovi Lichožrouti navždy (Paseka).