Krobot už nepovede Dejvické divadlo. Nahradí ho Michal Vajdička

Praha - Herec a režisér Miroslav Krobot opustí koncem sezony post uměleckého šéfa Dejvického divadla, který zastává od roku 1996. Ze scény neodchází, nadále zůstane členem uměleckého souboru, režisérem i hercem. Pod jeho vedením se scéna podle cen Alfréda Radoka čtyřikrát stala Divadlem roku. Ve funkci Krobota nahradí Michal Vajdička.

„Mám spoustu nových aktivit. Dost velkým a dlouhodobým závazkem by pro mě byl i grant, který divadlo dostalo od hlavního města na léta 2014 až 2017 po 14 milionech korun ročně. Proto jsem odchod z této pozice oznámil s předstihem,“ uvedl Krobot. Má tak čas domluvit se se svým nástupcem, který v Dejvicích nastudoval dvě úspěšné inscenace. Dramaturgický plán na příští sezonu připravují společně.

Podle dramaturgyně divadla Evy Sukové Krobotův odchod není překvapením, oznámil ho již dříve. Jeho nástupce Vajdička patří k výrazným talentům současné slovenské režie. V Dejvicích předloni připravil inscenaci Ucpanej systém Irvina Welshe a po roce Čechovova Racka. S další jeho režií se počítá v roce 2015. „Se souborem si báječně rozumí, jeho členové se na další spolupráci těší,“ říká Suková.

Z Dejvického divadla Krobot udělal scénu první kategorie. Loni při vyhlašování Cen Alfréda Radoka zazněl její název čtyřikrát. Stala se Divadlem roku, vítěznou inscenací byl Ucpanej systém a za herecký výkon byl oceněn Ivan Trojan. Dejvičtí zabodovali i v kategorii Česká hra, v níž byl Krobot oceněn za inscenaci své hry Brian. Pod jeho vedením byla dejvická scéna vyhlášena Divadlem roku i v letech 2002, 2006 a 2011.

Příběhy obyčejného šílenství

Před třinácti lety rozšířil Miroslav Krobot svůj umělecký záběr o herectví. Už předtím za působení v Chebu či v Hradci Králové byl občas při náhlé absenci některého z herců přinucen, aby za něj text na jevišti odříkal. Když ho režisér Petr Zelenka požádal, aby v jeho divadelním debutu Příběhy obyčejného šílenství ztvárnil roli Otce, neodmítl.

Od té doby zažil řadu hereckých úspěchů. Za roli v Zelenkově hře získal cenu Alfréda Radoka jako Talent roku, následoval Český lev za výkon ve filmové verzi. Dnes patří mezi vyhledávané filmové herce doma (například Účastníci zájezdu, Tajnosti, Tři sezony v pekle, Alois Nebel, Dům, Okresní přebor, Revival, Čtvrtá hvězda) i v zahraničí. Film Muž z Londýna maďarského režiséra Bély Tarra, ve kterém ztvárnil titulní roli, byl uveden v Cannes.

Debutová Díra

Současně se Krobot začal věnovat i profesi filmového režiséra. Jeho režijní debut Díra bude do kin uveden 24. července. Podepsán je i pod divadelními záznamy inscenací Oblomov a Sirup nebo seriálem Čtvrtá hvězda. Ten byl letos na festivalu Finále v Plzni oceněn Zlatým ledňáčkem za nejlepší televizní komediální projekt.