Dýmka za všechny prachy. Fillův obraz vydražen za 14 milionů

Praha – Kubistický malíř Emil Filla si může přičíst další úspěch. Jeho mnohokrát vystavovaný obraz Hlava muže s dýmkou z roku 1915 byl na dnešní aukci galerie Kodl a síně Vltavín vydražen za čtrnáct milionů korun bez aukční přirážky. Vyvolávací cena přitom byla o milion nižší.

Jedná se autorovu nejvýše ceněnou práci z tzv. holandského období a podle renomovaného znalce výtvarného umění Karla Srpa patří k nejvýznamnějším Fillovým obrazům vůbec.

  • Z aktuálního žebříčku nejdráže prodaných děl na aukcích v Česku se mezi Fillovými díly Hlava muže s dýmkou umístila pátá.
  • Rekord drží jeho loni prodaný obraz Malíř vydražený za 17,5 milionu korun. Všechny ceny jsou bez aukční přirážky, která v případě dnešní aukce činí 20 procent.
  • Mezi obrazy všech umělců se v žebříčku Fillovo dílo zařadilo na patnácté místo.

Na aukci nešlo o jediného tuzemského umělce. Klíčový představitel české romantické krajinomalby a figurální malby Josef Mánes ale nepochodil. Jeho obraz Utonulý pozornost sběratelů ani investorů nevzbudil. Vyvolávalo se za deset milionů korun a kupce nenalezlo. Počátkem 21. století byl obraz zapůjčen do expozice krajinomalby Národní galerie v Praze, která už před padesáti lety projevila zájem o jeho koupi.

Aukční Galerie Kodl a Aukční síň Vltavín nabízejí dnes v pražském Paláci Žofín na 460 obrazů, kreseb, soch, plastik, objektů a české i světové grafiky s celkovou vyvolávací cenou téměř 85 milionů korun. Je mezi nimi 17 výtvarných děl, jejichž vyvolávací cena činí či přesahuje jeden milion korun.