Romantika v kožichu. Cenu Marka Ravenhilla získal Daniel Špinar

Praha - Po Ceně Alfréda Radoka a Thálii si Můj romantický příběh vysloužil také Cenu Marka Ravenhilla udělovanou za nejlepší tuzemskou inscenaci nového dramatického textu. V nastudování Daniela Špinara britskou hru uvádí ostravské Divadlo Petra Bezruče.

Daniel Špinar: Můj romantický příběh tne do živého (zdroj: ČT24)

Ravenhill přijel do Prahy předat cenu vítězi osobně - ovšem žádný zlatý pohár nebo křišťálovou vázu, tradičně si nový laureát obléká kožich. Letos jej výtvarně pojala Veronika Richterová a vytvořila jej především z papírového kartonu. 

„Je to text, který tne do živého. Silný příběh s velmi vtipně napsanými dialogy,“ odhaduje Špinar, co porotce na Mém romantického příběhu tak přitahuje. Singles grotesku o hledání partnera po třicítce napsal mladý skotský autor Daniel C. Jackson částečně na motivy vlastních zážitků. Tereza Vilišová z ostravské inscenace za hlavní ženskou roli obdržela Radoka i Thálii.

Cena Marka Ravenhilla nese jméno britského dramatika, jehož prvotina Shopping and fucking z roku 1996 definitivně prosadila novou vlnu dramatiky označovanou jako coolness. Ocenění, které organizuje Divadlo Letí, se uděluje českým tvůrcům za počin v oblasti inscenování současných textů (které vznikly v období posledních deseti let). Loni se jeho držitelem stala inscenace Komorní scény Aréna v Ostravě S nadějí, i bez ní v režii Ivana Krejčího. Před ní inscenace Činoherního studia Ústí nad Labem nazvaná Hamlet je mrtev. Bez tíže v režii Davida Šiktance a vůbec poprvé inscenace Pražského komorního divadla Černé panny v režii Dušana Davida Pařízka.