Lennonovy ovečky na prodej

Londýn – John Lennon se usadil v aukční síň Sotheby's. Jméno kytaristy, zpěváka a mírového aktivisty není třeba představovat, každý zná všechny jeho tváře, chtělo by se říct. Britská dražební síň se ho ale rozhodla ukázat v trochu jiném světle - jako umělce a spisovatele. Jeho kresby i rukopisy se 4. června ocitnou v dražbě.

Sotheby's draží skici Johna Lennona (zdroj: ČT24)

Skici jsou humorně laděné a dávají vyniknout Lennonovým komickým vlastnostem a podtrhují tak jeho charakter nenápadného, avšak inteligentního vtipálka. „Lennonovo dílo je prodchnuto humorem. Rád kreslil groteskní a fantastické postavy. Kdokoliv se na ty kresby podívá, začne se usmívat,“ láká potenciální zájemce Richard Austin ze Sotheby's.

Ke koupi je k dispozici téměř devadesátka unikátních kreseb. Vyvolávací cena? Deset tisíc korun. Nejvzácnější exponát Lennonovy parodie The Singularge Experience of Miss Anne Duffield z roku 1965 by se podle odhadů mohl vyšplhat až k ceně 1,5 milionu.

„O něco menší vyvolávací cenu pak má úvod, který Paul McCartney napsal pro Lennonovu knihu. Pro ty, kteří se zajímají o vztah mezi Lennonem a McCartneym, se jedná o poklad,“ tvrdí Austin, který je ředitelem sekce knih a titulů.

Pamětihodnosti pocházejí ze soukromé sbírky nakladatele Lennonových knih Písání a Španěl na vesnici. Datum aukce není náhodné. Letos je tomu právě padesát let od doby, kdy hudebník jednu ze svých vlastnoručně ilustrovaných knih vydal.

Pokud se chcete o kolekci dozvědět víc, poslechněte si průvodní slovo Toma Maschlera, který Lennona tiskl: