Noam Chomsky je hvězdou lingvistické konference v Olomouci

Olomouc – Jeden z nejvlivnějších světových intelektuálů, americký filozof, lingvista, politický glosátor, kritik globalizace Noam Chomsky přijel do Olomouce. Cílem jeho první návštěvy v Česku je lingvistická konference Olinco, pro kterou ho získala Univerzita Palackého. Chomského tu vedle debat čeká třeba předpremiéra animovaného filmu Michala Gondryho o jeho teoriích. Diváci ČT se mohou těšit také na Hyde Park Civilizace s Noamem Chomským, který ČT24 odvysílá v pátek 13. června.

Myslitel, jehož názory sledují lidé z celého světa, přijel do Olomouce skromně vlakem. Návštěvu pak zahájil procházkou po městě. Zpráva, že přislíbil účast na olomoucké konferenci, již dříve vzbudila nebývalý zájem mnoha univerzit a dalších institucí, Chomsky posléze přijal pozvání také do Prahy, kde mimo jiné převzal čestnou medaili De scientia et humanitate optime meritis z rukou předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše.

Chomsky prý ocenění považuje za zvláštní poctu, protože byl ve své akademické činnosti ovlivněn pražským intelektuálním životem v meziválečné době a některými osobnostmi, které tu tehdy pracovaly, studovaly nebo Prahu alespoň navštívily a mezi které patří Roman Jakobson, Rudolf Carnap nebo Willard Van Orman Quine. V Praze dále proslovil přednášku o lidském poznání nazvanou Co můžeme pochopit? (podívejte se zde).

Vstupenky na olomouckou přednášku si lidé rozebrali za několik hodin. Například Jan Meyer si pro ně přijel z Bílovce. „Noam Chomsky je moje hvězda,“ říká. O hvězdě hovoří i prorektor Univerzity Palackého Petr Bilík. Na konferenci kvůli ní míří akademici z celé Evropy. „Přijedou lidé z Polska, Slovenska, Ruska, Španělska, Francie nebo Německa. Noam Chomsky, byť má problémy s globalizací, je evidentně globální veličinou,“ konstatoval prorektor.

Čestnou medaili převzal Chomsky z rukou předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše.
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

S myšlenkami profesora Chomského se mohou seznámit i diváci olomouckého filmového klubu Pastiche filmz, který u příležitosti jeho návštěvy zajistil předpremiéru dokumentu světově uznávaného filmaře Michela Gondryho Je muž, který je vysoký, šťastný? Jde o originální oslavu Chomského osobnosti, kterou budou mít příležitost vidět i návštěvníci letošní Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Gondry má být zase hvězdou tohoto festivalu. „Udělal na mě dojem. Gondry má talent, jeho animace je skvělá. Navíc to myslel vážně a hodně se snažil pochopit věci, které nejsou úplně jednoduché,“ říká o snímku Chomsky.

Dnes večer Noam Chomsky v Olomouci diskutuje o politice, ve čtvrtek se představí coby lingvista. Chomsky, který je emeritním profesorem lingvistiky na Massachusettském technologickém institutu (MIT), bývá považován za nejvýznamnějšího žijícího jazykovědce a zakladatele moderní jazykovědy. Levicově orientovaný politický aktivista je také znám svým kritickým postojem k americkému kapitalismu, globalizaci a jejím dopadům, k válečným konfliktům, k zahraniční politice USA, Izraele a dalších vlád.