Sbohem a řetěz! Filipa Topola připomenou coververze Psích vojáků

Praha - Přesně rok po smrti Filipa Topola se uskuteční vzpomínkový koncert, na němž hudebníka a jeho už nehrající kapelu Psí vojáci připomene řada skupin. Topol zemřel loni 19. června ve věku 48 let. K výročí se připravuje také výstava.

Na pódiu pražského Lucerna Music Baru připomenou Topola a jeho tvorbu The Plastic People of the Universe, Echt!, Krch-off, Už jsme doma, Zuby nehty nebo Garage. „Kromě svého repertoáru zahrají ve svém stylu vybranou skladbu od Psích vojáků,“ prozradil manažer Psích vojáků Romek Hanzlík.

Koncert je pojmenován podle skladby Sbohem a řetěz! z alba Národ psích vojáků. Stejný název mělo i rozlučkové vystoupení, které se uskutečnilo loni po pohřbu Filipa Topola. Topol je spojen právě především s undergrundovou skupinou Psí vojáci, která fungovala přes třicet let. Jednou z posledních aktivit kapely bylo skládání hudby k dokumentu Sny o tátovi (snímek o procesu s Alfredem Plockem v 50. letech si můžete přehrát v iVysílání). V tomto roce začal vznikat také dokument o Psích vojácích - Takovej barevnej vocas letící komety. Režisérem je Václav Kučera, který točil už snímky o Mejlovi z Plastiků či Petru Kalandrovi, spojeném se skupinou Marsyas.

Filipa Topola připomene kromě koncertu také výstava. V pražské kavárně Už jsme doma budou vystaveny jeho neznámé fotografie. Vernisáž se uskuteční 10. června. Zároveň bude pokřtěna Topolova sbírka Střepy a Sakramiláčku, která před pár dny vyšla v nakladatelství Maťa.

Vydáno pod