Donaldovi je 80. Jak pomohl propagandě za druhé světové války?

Washington - Před osmdesáti lety spatřil světlo světa první animovaný počin s oblíbenou postavičkou Kačera Donalda (v originále Donald Duck). Film se jmenoval Moudrá slepička, a i když měl pouze 8 minut, dokázal slušně odstartovat úspěch Disneyho Donalda, který se zde objevil ještě ne v podobě, jak ho diváci znají dnes.

Kačerovi propůjčil svůj nezaměnitelný hlas Clarence Nash, kterého si sám Walt Disney vybral, a u nás ho věrně nadaboval Pavel Frank. Kačer, který dostal jméno po kriketovém hráči Donaldu Bradmanovi, byl původně vytvořen, protože studio chtělo postavičku i s negativními vlastnostmi, které nechtěli dát Mickey Mouseovi (Myšáku Mickeymu), protože měl sloužit jako vzor morálky. Ti dva spolu léta jak spolupracovali, tak soupeřili. 

Studio nabytou popularitu dnes již ikonické postavy využilo a v roce 1943 vyšel kontroverzní film Vůdcova tvář, který reaguje na Hitlera a druhou světovou válku. Jinak roztomilý hrdina Donald je zde pracovníkem v továrně na výrobu zbraní a na vlastní kůži zažívá nacistickou kulturu. Snímek doprovází píseň, jejíž text snad mluví za vše.

Der Nazi song/Nacistická píseň (ukázka z překladu):

"Když führer říká, že jsme ta rasa vyvolená,

My hajlujeme, hajlujeme, na jeho počest,

Nemilovat führera, to by byla ostuda,

My hajlujeme, hajlujeme, na jeho počest…"

„Vůdcova tvář“ patří mezi filmy, které se natáčely během let 1942 až 1945 po domluvě studia Disney s americkou vládou. Tyto snímky sloužily jako propaganda a měly Američanům ukázat, že má smysl se války účastnit a pomoci Evropě. Mnoho z nich bylo i edukativních a učily například námořníky, jak správně navigovat. Zajímavostí je, že i některé kousky, které nebyly prvotně určené pro projekci v kinech, se tam díky popularitě nakonec dostaly.

Akademie ocenila Der Fuehrer's Face (Vůdcova tvář) Oscarem za nejlepší krátký animovaný film a od té doby se dá říci, že patří do pop kultury. Objevuje ve filmu Pearl Harbor z roku 2001 a například část zmíněné písně mohli diváci slyšet v seriálu M*A*S*H.