Víc peněz a ustálený koncept. Filmové pobídky čekají pozitivní změny

Praha – Státnímu fondu české kinematografie se zřejmě blýská na lepší časy. Alespoň co se filmových pobídek týče. Ministerstvo kultury totiž přislíbilo zvýšit finanční příspěvky a přijít na lepší systém hospodaření do budoucna.

Brífink ministerstva kultury k filmovým pobídkám (zdroj: ČT24)

V Evropě se filmové pobídky začaly rozjíždět kolem roku 2004. Od té doby se tohoto „projektu“ zapojilo už sedmnáct zemí, které tak mají otevřené brány ke světové kinematografii. Česko se připojilo až od roku 2010 a od té doby nejsou filmové pobídky koncepčně financovány. To by se teď mělo konečně změnit.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová a ministr kultury Daniel Herman se totiž shodli na tom, že pobídky jsou velmi důležitou součástí státního rozpočtu a je třeba k nim takto přistupovat. Současný příspěvek 500 milionů korun by už od příštího roku rádi navýšili na 800 milionů – právě tyto finance mohou do rozpočtu ve finále přinést až šest miliard. Kromě toho se politici chtějí soustředit na vynález dlouhodobé koncepce, s níž by mohl Státní fond kinematografie lépe rozvrhnout hospodaření.

  • Filmový rozpočet je ze 40 procent tvořen filmovými profesemi. Těch zbylých 60 procent tvoří odběr do jiného druhu průmyslu (kosmetika, potravinářství, textil atd.)
  • Některé evropské země (např. Maďarsko) nemají pro pobídky žádný finanční strop
  • Česká republika se v hledáčku zahraničních filmařů dlouho držela na přední příčce, o tu ale časem přišla právě kvůli nevyjasněné koncepci

To v současné době nefunguje a příspěvky mají maximálně roční výhled. Fond tedy musí odmítat nabídky zahraničních producentů, protože jim není schopen slíbit, zdali peníze budou. Investice od zahraničních filmařů se přitom dotknou všech odvětví a průmyslu. „Daří se nám udržovat a obnovovat tradiční česká řemesla, která přispívají k uspokojování zájmů filmařů,“ uvedla Jermanová.

Jestli se rozpočet příspěvků povede navýšit, rozhodnou až jednání s ministerstvem financí. Ty vidí místopředsedkyně optimisticky.